Momentum: Vitézy Dávid „politikai értelemben Orbán Viktor és Ungár Péter közös jelöltje”

Momentum: Vitézy Dávid „politikai értelemben Orbán Viktor és Ungár Péter közös jelöltje”

Donáth Anna visszatér (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken ül le tárgyalni öt ellenzéki párt Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a budapesti helyzetről – ez derült ki a Momentum szerdai háttérbeszélgetésén. A párt egyébként a fővárosban közösen indulna a Párbeszéddel, de arra is hajlandóak, hogy önállóan méressék meg magukat. Szerintük időarányosan picit rosszabbul állnak, mint 2019-ben, de nem katasztrofális a helyzet, viszont fel kell pörgetni az egyeztetéseket.

Rendkívüli és rendhagyó volt a párt életében, még sosem fordult elő, hogy az elnökségi tagságra aspirálók csapatban induljanak, és az sem, hogy a teljes csapatot már az első körben megszavazzák jelentős többséggel – erről beszélt egy szerdai háttérbeszélgetésen az új vezetőség három tagja: Hajnal Miklós, Tompos Márton és Bedő Dávid. Úgy látják, hogy továbbra is csalódottság, apátia van a 2022-es parlamenti választások után az emberek körében, ők szeretnének ezen változtatni, ez az egész ellenzéknek fontos feladat kell, hogy legyen. Bár sokan azt gondolják, hogy a Momentum belvárosi párt, de szerintük valójában ők voltak azok, akik az egyik legtöbbet foglalkoztak a vidéki ügyekkel, és terveik szerint minden megyében önállóan fognak listát állítani az önkormányzati választáson, miközben erre nem sok más párt lesz képes. A párt egyébként hamarosan országjárásba is kezd, hozzávetőlegesen 130-150 településre mennek el, ebben EP-listavezető és országos politikusaik is részt vesznek majd.

Ungár és Orbán közös jelöltje

Szerintük összellenzéki szinten a pártok időarányosan picit rosszabbul állnak, mint 2019-ben, de nem katasztrofális a helyzet, viszont fel kell pörgetni az egyeztetéseket, hogy elkezdjék a közös kampányt. – Ahogy lenni szokott, Budapesten vannak a legnagyobb konfliktusok, de ez tisztázódni fog a következő hetekben, minden párt érzi már a nyomást, hogy kampányolni kellene – jegyezték meg. Úgy látják, hogy az egyeztetések azért is lassabbak, mert míg 2019-ben országos szinten zajlottak, most kerületenként tárgyalnak. Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy ez miért alakult így, azt mondták, hogy bár voltak kísérletek az ötpárti egyeztetésekre, az nem állt mindenkinek érdekében, szerintük a DK szerette volna inkább, hogy bilaterális tárgyalások legyen. 

Kiderült az is, hogy most pénteken lesz egy ötpárti egyeztetés Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára. Ami a fővárost illeti, szerintük a legtöbb bizonytalant az vonzaná be, ha lenne egy Momentum-Párbeszéd lista, és külön egy MSZP-DK, míg úgy látják, az LMP önálló listát fog állítani. Kérdésünkre, hogy az LMP-t győzködik-e arról, hogy inkább közösen induljanak, azt mondták: a párt például a most pénteki egyeztetésre is meg van hívva, egy decemberin részt is vettek, igaz, azóta inkább csak távolodtak az együttműködéstől. Számukra az a vízválasztó, hogy ki támogatja Karácsony Gergely újrázását, azzal, hogy az LMP Vitézy Dávidot tervezi indítani a posztért, „politikai értelemben Orbán Viktor és Ungár Péter közös jelöltjévé” teszi az egykori közlekedési államtitkárt. Vagyis ha az LMP más utat választ, nem része az ellenzéki együttműködésnek.

Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki együttműködésből kivonulni kívánó Jobbikkal milyen a kapcsolat, elmondták, vidéken helyi szinteken vannak együttműködések, például Dunaújvárosban, Jászberényben, és nincs olyan tilalom, hogy ne lehetne megállapodni velük. Megjegyezték, a Jobbik országos hálója meglátásuk szerint gyakorlatilag megszűnt, csak foltokban létezik, és ehhez képest az MSZP lassan hanyatló hálózata is még mindig jobb állapotúnak tekinthető.

Hol lehet előválasztás?

Bedő Dávid szerint bár még sehol nem dőlt el, de legfeljebb öt helyen tarthatnak előválasztást, ezek szerinte az alábbiak: Győr, Zugló, Hegyvidék, Budafok, V. kerület. Győrrel kapcsolatban lapunk felvetette, hogy a jelenlegi két ellenzéki jelölt, a DK-s, de a Jobbik által is támogatott Glázer Tímea és a civil, de az LMP és Momentum által támogatott Pintér Bence közül utóbbi nem nyitott az előválasztásra. Pintér és helyi egyesülete szerint ugyanis Glázer – aki 2019-ben kikapott a szexbotrányba keveredett Borkai Zsolttól – annyira alkalmatlan, hogy feltételesen sem tudnák támogatni őt. A Magyar Hang ezzel kapcsolatos kérdésére Bedő azt mondta, a Pintért támogató szervezetek viszont benne lennének előválasztásba, hiszen senki nem hajlandó hátra lépni, ráadásul ha az ellenzéknek nem is óriási esélye van, de a korábbinál több arra, hogy megszerezze a fideszes bástyát, hiszen Borkai indulása megoszthatja a fideszes  szavazatokat. – Mindent meg kell tenni, hogy egy jelölt legyen, a nap végén bele fognak menni a jelöltek az előválasztásba – vélte. Ugyanakkor ha lesznek előválasztások, azokat márciusban legkésőbb meg kell tartani az összes helyszínen. 

Damoklész kardja

Hajnal Miklós elmondta, Damoklész kardjaként lebeg felettük, hogy az ÁSZ-vizsgálatának lezárulta után kapnak-e pénzbüntetést, már pedig jó eséllyel fognak, hiszen az ÁSZ minden észrevételüket lesöpörte nemrég (erről a Magyar Hang itt írt szerdán részletesen), és nem tervez módosítani a Momentum érvei alapján a részjelentésén. Ha már a kampány előtt számolniuk kell a pénzbüntetéssel, akkor minden ellenzéki párt nagy gondban lesz, nagy teher a közel 90 millió forint, ez az összeg ugyanis nagyobb annál, mint amennyit ők a választási kampányra terveztek költeni. Hajnal szerint egyébként a bírság felét 15 napon belül kell majd befizetniük, a másik felét pedig levonják a nekik járó állami támogatásból. Bár magát az ÁSZ-jelentést jogilag nem lehet megtámadni, az ezt követően keletkező államkincstári határozatot igen, és a Momentum minden jogi eszközzel élni is fog emiatt, ha kell, bíróságra is mennek.

Végül lapunk Bedő Dávidot arról kérdezte, miért érezte fontosnak bokszmeccsre kihívni a megafonosokat. Elmondta, ők már a hírek szerint eleve készülnek valamifajta tévés bokszműsorra, így ő csak felajánlotta, hogy szívesen jelentkezik a feladatra, mert szerinte elég sokan úgy látják, hogy „ezek a propagandisták mást is megmutathatnának azon kívül, hogy közpénzen hogyan kérdeznek”. Bedő szerint egyébként nem kapott választ az érintettekről a felhívására, cserébe a kormánypárti Magyar Nemzet riportere megjelent az otthonánál. Ő maga egyébként fiatalkora óta küzdősportol, jelenleg MMA-zik.