A rendőrség elé kerültek a Rogán-kedvenc vállalkozó milliárdos szerződései

A rendőrség elé kerültek a Rogán-kedvenc vállalkozó milliárdos szerződései

Polt Péter újraválasztott legfőbb ügyész eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Az országgyűlés 134 igen szavazattal, 24 ellenében választotta meg a jelöltet, akinek mandátuma decemberben jár le (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vajon hogy lehet, hogy a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) mindig a Balásy Gyula nevével fémjelzett cégbirodalomnak ad munkát? Ezen gondolkodott el Vadai Ágnes DK-s képviselő is, aki Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult a témában.

A politikus az Átlátszó és a K-Monitor cikkeit idézve emlékeztetett rá: az  állami felügyeletű NRÜ közzétette szerződéslistáját, amiből kiderült, hogy minden egyes megbízásuk a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Balásy Gyula cégeinél landolt. Összesen 20 darab szerződésről van szó, több tízmilliárd forint értékben, a kedvezményezett cégek nevei már ismertek lehetnek a sajtóból – Lounge Event Kft., Lounge Design Kft., Visual Europe Zrt., New Land Media Kft. Ezek mindegyikében közvetetten vagy közvetlenül Balásy a tulajdonos, illetve vezető.

„Sértett jogszabályt a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség azzal, hogy minden egyes megbízásuk a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Balásy Gyula cégeinél kötött ki?” – vetette fel Vadai. Polt a kérdésben nem akart állást foglalni, a politikus levelét azonban feljelentésként értékelte, és továbbította a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

Mindez nem jelenti, hogy a BRFK rögtön nyomozni kezd, a rendőrségnek ugyanis a feljelentés beérkezésétől három napja van a beadvány elbírálására. A végeredmény a nyomozás elindítása vagy feljelentés – kiegészítés elrendelése is lehet (ha a nyomozóhatóság nem lát minden részletet tisztázottnak az eljárás megindításához). A legvalószínűbbnek azonban a harmadik megoldás tűnik: a rendőrség ilyenkor rövid úton eldönti, hogy a vázolt eset nem bűncselekmény, és a visszadobja a feljelentést – magyarán, az ügyben szerintük nincs semmi látnivaló.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a Balásy-féle vállalkozások bruttó 48 milliárd forint értékben vállalták az atlétikai vb rendezvényszervezési és médiaügynökségi feladatait, de jól jártak az államalapítás ünnepének és Ferenc pápa magyarországi látogatásának szervezésével is. A Fidesz-közeli médiavállalkozó cégei évek óta gyakorlatilag egyedüli befutóként szerepelnek az állami kommunikációs pályázatokon, több százmilliárdos nagyságrendű munkákat vállalva. 

Nem tudják, mert nem akarják?

Vadai Ágnes egy másik, Polt Péternek címzett levélben arról érdeklődött, hogy hány feljelentés érkezett az ügyészséghez Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégeivel kapcsolatban, és abból mennyi zárult vádemeléssel.

A DK-s képviselő idézte a Medián közvélemény-kutatásának eredményeit, mely szerint a válaszadók 33 százaléka nagyon valószínűnek tartja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök strómanjai lehetnek olyan kormányközeli vállalkozók, mint Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István. Ezt az állítást 44 százalék tartja elképzelhetőnek, 15 százalék kizártnak, 8 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni. Kiderült még az is, hogy a megkérdezettek 62 százaléka szerint a korrupció „leginkább felülről, központilag szerveződik”.

Polt Péter azonban jelezte: nem tudnak választ adni, az ügyészségi dossziék ugyanis feljelentés esetében nem tartalmazzák az érintett cégek tulajdonosi hátterére vonatkozó adatokat. A céges nyilvántartások vezetése a cégbíróság és a céginformációs szolgálat dolga – érvelt a legfőbb ügyész.

Ez némileg meglepő magyarázat, hiszen a vádlottak padján sem Kft-k és Zrt.-k, hanem azok ügyvezetői és tulajdonosai szoktak ülni. Az ügyészség, eljárásai során együttműködik a cégbírósággal, a céginformációs szolgálattal, és szükség esetén személyes adatokat kérhet be tőlük. Magyarán, Poltéknak lenne lehetőségük a Vadai által igényelt adatok megszerzésére – más kérdés, hogy akarnak-e ezzel foglalkozni