A semmiből él ma már minden második álláskereső

A semmiből él ma már minden második álláskereső

Sorban állók a budaörsi munkaügyi központnál (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat hónap után először csökkent a regisztrált álláskeresők száma – írja az Mfor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva. Júliusban az adatok alapján 10 500 álláskereső tudott elhelyezkedni, aminek eredményeként 365 755 volt a regisztráltak száma az előző havi 376 290 után.

A számokból ugyanakkor az is kiderült, hogy mára minden második regisztrált álláskereső él a semmiből, bármiféle anyagi támogatás nélkül. Az ellátás nélküliek száma ugyanis 190 982 fő volt júliusban ez 15 ezerrel magasabb az előző havinál. Az előző évi létszámot pedig majdnem 80 ezerrel haladja meg. Utoljára 2015 tavaszán fordult elő, hogy a regisztrált álláskeresők több mint felének nincs semmilyen ellátása.

Mérséklődött közben az elbocsátási hullám, hiszen csoportos létszámleépítés formájában 1565 dolgozó elbocsátását jelentették be a munkaügyi hivatalokhoz júliusban. Ez már a járvány előtti szintekhez közeli érték.