Átlátszó: zár alá vette a NAV az adócsalással gyanúsított szegedi képviselő házát és cégét

Átlátszó: zár alá vette a NAV az adócsalással gyanúsított szegedi képviselő házát és cégét

Joób Márton (Fotó: Joób Márton hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politikusoktól próbált segítséget kérni Joób Márton szegedi önkormányzati képviselő, akit kedden vettek őrizetbe, több mint 1 milliárd forint fiktív számlázás a gyanú ellene. A NAV a politikus elfogása előtt egy nappal vette zár alá a férfi cégét – tudta meg az Átlátszó.

A portál meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, a politikusnak valaki már hétfőn jelezte, hogy a hét második felében elvihetik. – Tudta, hogy baj van, több szegedi politikustól is próbált segítséget kérni, de már késő volt. Kedd reggel a családja szeme láttára bilincselték meg és vitték el, majd tartottak házkutatást – írja az Átlátszó.

Joób Márton háromszoros kenu világbajnokot, 11 gyermekes családapát kedd reggel vették őrizetbe. Az Átlátszó szerint bár a médiában családjával gyakran szereplő politikust a kormánymédia Botka bizalmasaként írja le, ugyanakkor szegedi – jobb és baloldali – politikusok szerint ez nem ilyen egyértelmű. Joób a 2019-es önkormányzati választásokon az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben indult, a többi ellenzéki képviselővel ellentétben a neve mellett nem szerepelt az MSZP, a DK és a Jobbik logója sem. Ezt a lap forrásai azzal magyarázták, hogy a Hit Gyülekezetéhez is közel álló politikusnak ez már nem fért volna bele.

A lap felidézte: azt, hogy baj van Joóbbal, a szegedi Fidesz tavaly a választások előtt megszellőztette. Joób a fideszes képviselőknek tagadta, hogy gondban lenne, és ezt a legtöbben el is fogadták. Az Átlátszó szerint ezért lehet, hogy a helyi Fideszt annyira meglepte Joób őrizetbe vétele, hogy a KESMA-tag Délmagyarországnak küldött közleményükben MSZP-s képviselőnek titulálják Joóbot, és csak óvatosan fogalmaznak róla. (Joób korábban MSZP-s támogatottsággal került a közgyűlésbe és a 2018-as országgyűlési választáson is a párt támogatásával indult, csak a mostani önkormányzati kampányban lett civil szervezet jelöltje.)

Bűnszervezetben elkövetett adócsalás

Az ügyészség részletes közleménye szerint „a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű gazdasági társaság a 2013 és 2017 vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólap terjesztést 4 megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal.” (…) „Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot. A nyomozás során gyanú merült fel arra is, hogy a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy 3 millió forint adótartammal.” Az ügyészség megállapította azt is, hogy a számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsájtására jöttek létre és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg.

Az Átlátszó szerint Joób Márton szórólapok terjesztésével foglalkozó Műsorkalauz Kft. cégénél fogtak gyanút az adóellenőrök. A cég 2013-ben megtízszerezte bevételét, de eredménye alig volt. És nem csak akkor: 2-300 millió forintos bevételek mellett mindössze egyszer sikerült 3 százalékos mérleg szerinti eredményt elérni, annak ellenére, hogy 2017-ben is csak 4-en dolgoztak a cégnek, a bérük bruttó 157 ezer forint, vagyis minimálbér közeli. Éppen az ilyen szerény eredmények miatt válhatott gyanússá a vállalkozás.

De a lap információi szerint volt egy közvetlenebb szál is: egy Szeged környéki, szintén szórólapterjesztéssel foglalkozó cég – szintén számlagyár – már másfél évvel ezelőtt lebukott és az akkor elfogott cégvezető információkat ajánlott a hatóságnak enyhébb büntetésért – így jutottak el Joóbhoz. Ezt erősíti Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezetője is, aki azt mondta a Joóbot védő ügyvédre hivatkozva: „egy elítélt tett terhelő vallomást a Marcira, valami ilyesmi lehet”.

Óvatos Fidesz, távozó prédikátor

A 250 milliós kár alapján az Átlátszó úgy számolt hogy valamivel több mint 1 milliárd forintnyi számla vándorolt körbe a cégek között. A lap egyik forrása emellett arra is utalt, hogy fideszes érintett is lehet, ezért óvatos a párt az ügy kommentálásában. Mint az átlátszó emlékeztetett, Joóbot július 28-án fogták el, a NAV – a cégbírósági adatok szerint – egy nappal korábban, július 27-én kérte a cégbíróságot, hogy jegyezzék be a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának büntetőjogi intézkedéseit. A családi házat is zár alá vették, a földhivatali iratok szerint július 28-án.

A botrány kirobbanását megelőzően Joób Márton édesapja, Joób István évtizedeken át vezette a szegedi Hit Gyülekezetét, ám az Amerikai Népszava úgy tudja, a vezető prédikátornak azóta távoznia kellett. A lap szerint ráadásul a Hit Gyülekezetéhez tartozó más személyt is őrizetbe vettek Joób Márton ügye kapcsán.

„Joób István a napokban a kialakult helyzetre való tekintettel kérte a nyugdíjazását. Nem azért, mert a fiával kapcsolatban kétségei lennének, hiszen bízik a fia ártatlanságában. Ugyanakkor ez az ügy akkora terhet és megrázkódtatást jelent a család számára, hogy teljes mértékben leköti az energiájukat” – ezt Németh Sándor nyilatkozta a Hit Rádiónak. Úgy fogalmazott: „Megrázott a hír, de soha nem fogom letagadni Marcit".