Joób Mártont és a munkatársait is letartóztatták

Joób Mártont és a munkatársait is letartóztatták

Joób Márton (Fotó: Joób Márton hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joób Mártont és közvetlen munkatársait is letartóztatta a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója – derült ki a 24.hu cikkéből. Szerdán már lapunk is beszámolt az őrizetbe vételről, de a hét elején a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) még azt mondta, folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhat. Az Összefogás Szegedért önkormányzati képviselőjét több százmillió forintos áfacsalással gyanúsítják. A szegedi önkormányzat a héten azt közölte, megdöbbenve értesült az ügyről, amiről a hivatalnak semmilyen ismerete nem volt, és amihez szerinte nincs köze a politikus képviselői munkájához.

A nyomozási bíró a főügyészség indítványának megfelelően elrendelte a cégvezető és két közvetlen munkatársának harminc napos letartóztatását – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc a 24.hu-t. A többi gyanúsított letartóztatásáról csütörtök délután háromig hozhatnak döntést. Joób mellett hét másik férfi őrizetbe vételét kezdeményezte még a főügyészség.

A gyanú szerint fiktív számlázással közel 250 milliós hátrányt okoztak a költségvetésnek. A szórólap terjesztéssel foglalkozó gazdasági társaság 2013. és 2017. között valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadhatott be olyan cégektől, amik fiktív számlák kiállítására jöttek létre. A cég a szórólap terjesztést négy megyében végezte, többnyire be nem jelentett alkalmazottakkal.

A fiktív számlákat ugyan kiegyenlítették, viszont a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a megmaradt összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjének.

A főügyészség szökés, elrejtőzés, illetve az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását. Ugyanis úgy tudni, miután tudomást szereztek az eljárásról, többen próbáltak bizonyítékokat eltüntetni, a kedvezőtlen vallomást tevő személyt pedig megpróbálták rávenni, hogy változtasson a vallomásán. Továbbá hamis nyilatkozattal próbáltak kivenni a bizonyítékok köréből egyes adathordozókat.

A szegedi önkormányzati képviselő édesapja, Joób István a Hit Gyülekezete városi vezetője volt, pozíciójáról az Amerikai Népszava szerint nemrég lemondott. Az édesapa ugyanakkor nem érintett a nyomozásban. Joób Márton viszont szintén tagja volt a gyülekezetnek, erről korábban beszélt is a nyilvánosság előtt.

– A gyülekezet mindig bibliai értékek mentén vett részt a közügyekben, és adott hangot álláspontjának. Míg országos szinten inkább a jobboldal képviseli a nézeteinket, Szegeden a gyülekezet a jelenlegi városvezetéssel is ki tudott alakítani egy jó kapcsolatot. A gyülekezetbe egyébként sokféle felfogású és gondolkozású ember jár – mondta tavaly a 24.hu-nak a korábbi háromszoros kenuvilágbajnok. Joób Mártontól megkérdezték azt is, hogyan szavazott a 2016-os kvótanépszavazáson. „Mivel konzervatív, keresztény embernek tartom magam, a gyülekezettel egybevágóan én is határozottan úgy gondolom, elengedhetetlen, hogy Magyarország védelem alatt álljon a bevándorlással szemben” – válaszolta erre.