Átszállással lenne csak elérhető Bicske a felcsúti vonalon?

Átszállással lenne csak elérhető Bicske a felcsúti vonalon?

A felcsúti kisvasút (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tettek le a felcsúti Puskás Akadémia és Bicske közötti vasúti összeköttetés megteremtéséről. A MÁV ugyanis megrendelte a Felcsút Puskás Akadémia és Bicske állomások közötti vasútvonal forgalmi, illetve erősáramú szimulációs modelljének elkészítését, és ennek eredményeiről egy tanulmányterv összeállítását 11 millió forintért. Az erről szóló szerződést a G7.hu gazdasági hírportál szúrta ki a MÁV szerződéseit összegző dokumentumban.

Mint írják, a fejlemény azért furcsa, mert a felcsúti akadémia és az alcsútdobozi arborétum között keskenynyomtávú kisvasútvonalat építettek. Ezt különben 2016 áprilisában adták át. A Vál-völgyi Kisvasút meghosszabbítását Bicskéig – illetve a másik irányba, Lovasberényig – Orbán Viktor miniszterelnök is szorgalmazta.

Kisvasút, vagy amit akarok | Magyar Hang

A MÁV Zrt. azonban most villamosított nagyvasút modelljének elkészítésére adott megrendelést Bicskéig. Ennek magyarázata egy másik irat tartalma lehet. Eszerint ugyanis a MÁV a „Bicske–Felcsút Puskás Akadémia felhagyott nyomvonalon új, normál nyomtávon járható 25 kilovolt rendszerben villamosított vasútvonal tervezését” kapta feladatul. Mint a portál írja, a vasút a Puskás Akadémia megállójától villamosított nagyvasútként folytatódhatna. Vagyis ha valamikor megépül a villamos vonal, a futballklub megállójánál át kellene szállniuk a Bicskére tartóknak.

A portál megjegyezte, hogy eredetileg Felcsút és Alcsút között is normál nyomtávú vasutat terveztek, de aztán végül kisvasút lett belőle.