Az Európai Bizottság még vár a magyar kormány válaszára

Az Európai Bizottság még vár a magyar kormány válaszára

Anitta Hipper

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság péntek délben jelezte: fél nappal a határidő lejárta előtt még nem kapta meg a magyar kormány értesítését arról, hogyan kerülne el több mint 90 millió eurónyi (mostani árfolyamon több mint 36 milliárd forintnyi) büntetést. A Szabad Európa kérdésére Anitta Hipper bizottsági szóvivő csak annyit erősített meg, hogy kapcsolatban vannak a magyar hatóságokkal és ha megkapják a választ, értékelik azt.

A Telex emlékeztet arra, hogy az EU bírósága június 13-án szabott ki büntetést a magyar kormányra, amiért az nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat. A testület azzal indokolta a döntést, hogy „e kötelezettségszegés, amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül”, és „a többi tagállamra hárítja” a felelősségét.

Az ítélet példátlanul súlyos: a bíróság egyrészt napi egymillió eurós büntetést rótt ki, a magyar kormánynak pedig három hónapja volt rá, hogy az Európai Bizottságnak jelezze, hogyan hozná összhangba a hazai szabályokat az uniósakkal. Ha nem tesz így – vagy nem megfelelő a válasza –, visszamenőleg behajtják a büntetést, a bírság pedig folyamatosan tovább nő napi egymillió euróval. A bíróság a napi bírság mellett egy 200 millió eurós átalánybüntetést is kiszabott. Ezt szeptember 17-én automatikusan levonják a Magyarországnak kifizethető uniós támogatásokból.