Az ITM államtitkárának kutatásaira is jutott OTKA-pénz

Az ITM államtitkárának kutatásaira is jutott OTKA-pénz

Boros Anita (Fotó: ITM/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy az az elmúlt hetekben kiderült, az Innovációs és Technológiai Minisztérium átírta a szakmai zsűri javaslatát a támogatásra érdemes kutatói pályázatokról a magyar tudományos kutatás finanszírozásának alapját képező OTKA nyerteseinek kihirdetése előtt. Olyan pályázót is a győztesek közé emelet - és juttatott neki súlyos milliókat - akit a zsűri a tök utolsó helyre rakott, de korábban lelkesen támogatta az ITM Akadémia-ellenes hadjáratát.

A példátlan eset után bejelentette lemondását az OTKA egyik kollégiumának elnöke, és rengeteg kutató, a tisztességes OTKA-nyertesek írtak tiltakozó levelet.

Az OTKA-körüli manipuláció azonban nem feltétlenül ért itt véget, amint ugyanis a 444 megírta, az ITM államtitkára, Boros Anita ugyancsak a nyertesek között van, kutatócsoportja 36 millió forintot költhet el.

A dolog Arató Gergely DK-képviselőnek szúrt szemet, majd rákérdezett a parlamentben, hogy a Fenntarthatóság és jog című pályázattal OTKA-nyertes Boros Anita azonos-e a ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárával, és az ő sikeréhez is kellett-e a minisztérium féltő gondoskodása.

Schanda Tamás államtitkár válaszában elismerte, hogy a két személy azonos, de arra nem felelt, hogy ki hozta ki győztesnek a pályázatot. Egyébként pedig szerinte Boros Anitát tisztelni kéne inkább, amiért egyszerre politikus és tudós is. A neki járó pénzt az államtitkár állítása szerint szétosztotta munkatársai között.

Címkék: ITM, otka, boros anita