Szélsőjobb-finanszírozás: az MNB nem mérlegeli a nemzetbiztonsági kockázatot

Szélsőjobb-finanszírozás: az MNB nem mérlegeli a nemzetbiztonsági kockázatot

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke és Orbán Viktor (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MNB-nek nincs hatásköre arra, hogy a magyarországi bankok tevékenységét nemzetbiztonsági kockázatok szempontjai alapján értékelje – írta Matolcsy György, az MNB elnöke Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére válaszul. 

Vadai arról kérdezte az elnököt: nem tartja-e aggályosnak, ha egy magyar bank külföldi szélsőjobboldali pártok kampányát finanszírozza. A 24. hu emlékeztet arra, hogy a Mészáros Lőrinchez tulajdonában álló MKB Bank két éve 10,6 millió eurós, átszámolva nagyjából négymilliárd forintos hitelt adott Marine Le Pen franciaországi elnökválasztási kampányára. Később az MKB beolvadt az MBH Bankba, ami 2023-ban 9,2 millió eurós, átszámolva nagyjából 3,6 milliárdos kölcsönt adott a spanyol Voxnak. 

A DK-s Vadai Ágnes arra volt kíváncsi, hogy Matolcsy nemzetbiztonsági és betétbiztonsági szempontból nem talál-e ebben kivetnivalót. Matolcsy szerint a nemzetbiztonsági kockázatok értékelésére nincs hatáskörük, a betétbiztonságról pedig azt mondta: „A hazai bankok tőke-, és likviditási helyzete stabil, az ügyfélbetétek biztonságban vannak.”