Az MSZP is beállt Pintér Bence mögé Győrben

Az MSZP is beállt Pintér Bence mögé Győrben

Pollreisz Balázs és Pintér Bence (Fotó: Facebook/Pintér Bence)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehéz időszakot él át az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) is Győr-Moson-Sopron megyében. Az események legutóbb Sopronban pörögtek fel, ahol a Telex beszámolója szerint a héten feloszlatta magát a szocialista párt teljes szervezete. A helyi MSZP-seknek nem tetszett, hogy a budapesti pártközpont a párbeszédes Jakál Adriennt erőltette volna rájuk polgármester-jelöltként. Alapszabály-ellenesnek tartják azt is, ahogy a döntést elfogadtatni kívánták velük, de Jakállal sem elégedettek, nem kívánták őt támogatni. A Párbeszéd politikusának támogatása nem tetszett több DK-snak sem, idén két tag is kilépett a helyi szervezetből. A soproni MSZP viszont egyelőre teljesen megszűnik, miután az összes tag úgy döntött, hogy kilép a pártból.

„Jakál Adrienn személyét elfogadhatatlannak tartjuk, ezért támogatni sem tudjuk. Ezt többször elmondtuk és erről döntést is hoztunk, amit az országos vezetés is tudott. Számunkra a baloldaliság, az erkölcs, a morál, az adott szó, az empátia, a szolidaritás, mások tisztelete, a szavahihetőség és a hitelesség a legfontosabb alapértékek, mindig ezen elvek alapján vettünk részt a helyi közéletben. Ezzel szemben Karácsony Gergely nyomására Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre, Hiller István, Molnár Zsolt az MSZP helyi szervezetének akarata ellenére Jakál Adriennt indítják Sopron polgármesterjelöltjeként. Ezzel gyakorlatilag az MSZP országos elnöksége feláldozza a 35 éve működő soproni szervezetét, annak összes tagját, egy mindig összetartó baloldali közösséget azért, hogy a Párbeszéd belső személyi problémáit, a saját pártjában sarokba szorított, gyengekezű Karácsony Gergely gondjait megoldja” – fogalmaztak a Telex szerint a soproni szocialisták.

Az MSZP országos vezetése azt közölte, ők a tárgyalások során végig jóhiszeműen jártak el, és miután azt a tájékoztatást kapták, hogy nincs a soproni MSZP-nek saját jelöltje, a szövetségi megállapodásnak kívántak eleget tenni. Jakál Adrienn önkormányzati képviselő, aki a 2021-es előválasztáson már az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje volt. A megszűnő MSZP és a Momentum soproni politikusai viszont Sovány Endre független polgármester-jelöltet támogatják. Az MSZP országos vezetése mindent elkövet, hogy a közeljövőben újraalakítsa a Sopron és környéke helyi szervezetüket.

Mosonmagyaróváron a DK helyi elnökének lett elege

Mosonmagyaróváron eközben a DK helyi elnöke, Ábrahám Tivadar önkormányzati képviselő lépett ki a pártból. Az országos elnökség ugyanis a jobbikos polgármester-jelölt, Magyar Zoltán támogatására szólította fel őt, erre viszont nem volt hajlandó. Ábrahám szerint ezzel a párt csak a Fidesz mandátumát hosszabbítaná meg, miközben helyben Szabó Miklós független jelöltet látják esélyesnek a kormánypárti jelölttel szemben.

„Nem csak én, a 26 tag és a 25 támogató tag közül sokan jelezték, ők is kilépnek ezután. A helyi tagság arra hatalmazott fel, hogy a közös jelöltet támogassuk. A mostani lépéssel jó eséllyel megszűnhet a helyi alapszervezet is. Meggyőződésem, hogy DK támogatással szinte biztos befutó lett volna Szabó Miklós. A párt győztes csapat esélyét kurtította meg indoklás nélkül, ebben én nem szeretnék közreműködni, asszisztálni, még ha 12 év munkáját dobom is ki az ablakon” - jelentette ki Ábrahám márciusban a Telexnek. A mosonmagyaróvári ellenzékiek szerint a DK a bizonytalan győri jelölt, Glázer Tímea jobbikos támogatásáért cserébe áldozták volna be az erősnek tartott Szabót. „A DK valóban Magyar Zoltánt támogatja polgármesterjelöltként, ez azonban nem változás, hiszen eredetileg is őt támogattuk” – válaszolta eközben a DK a Telexnek.

A győri MSZP Pintér Bence mellé áll

Mindeközben a győri MSZP is feladta különállását, és a Tiszta Szívvel a Városért polgármester-jelöltje, Pintér Bence támogatásáról döntött. A párt korábban Pollreisz Balázst indította volna egy potenciális előválasztáson, ami végül nem valósult meg. A DK Glázer Tímeát, az MSZP Pollreiszt szerette volna Győrben indítani, Pollreisz viszont most beállt Pintér Bence mellé. „Pollreisz Balázzsal közösen már a jelenlegi közgyűlésben is hallatni fogjuk hangunkat és követelni fogjuk, hogy a fideszes politikusok nyíltan számoljanak el a győriek pénzével. Vállalják a politikai felelősséget a város rossz kormányzásáért. Vállalja Dézsi Csaba András és Borkai Zsolt a politikai felelősséget a 23 milliárdos győri fürdő működésképtelenségéért.
Mert a bulvártémák helyett erről az ügyről kell beszélnünk, a győrieknek nehezen megfizethető győri fürdő bukásáról” – fogalmazott Pintér Bence a Facebook-oldalán. A szocialista párt mellett az LMP és a Momentum is őt támogatja.

A városban a fideszes Dézsi Csaba András kihívójaként jelentkezett a korábbi polgármester, a jachtos botrány miatt 2019-ben – egy választási győzelem után – lemondó Borkai Zsolt. A jelölttel nemrég mi is interjúztunk. Borkai embere, a pár éve még Dézsivel is együtt dolgozó Hajtó Péter nemrég feleségével szembeni erőszakos viselkedéssel vádolta meg Dézsi Csaba Andrást, aki viszont a feleségével együtt tagadta az elhangzottakat.