Az MSZP már rábólintott a Párbeszéddel közös EP-listára és az előválasztásra

Az MSZP már rábólintott a Párbeszéddel közös EP-listára és az előválasztásra

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke (k), Kunhalmi Ágnes az MSZP választmányi elnöke, országgyűlési képviselője és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője a Felkészülés az európai parlamenti választásra, szövetségi politika kialakítása címmel tartott közös sajtótájékoztatón a Villányi úti konferenciaközpontban 2018. november 10-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már szinte biztos, hogy közös listával vág neki a jövő májusi európai parlamenti választásnak az MSZP és a Párbeszéd. A szándék már eddig is ismert volt, szombaton viszont a szocialisták országos választmánya hivatalosan is döntött erről. Már csak a Párbeszéd hasonló határozatát kell megvárni, Karácsony Gergely társelnök elmondása szerint vasárnap lesz az ezt megvitató taggyűlésük.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a választmányi ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ők az Európa-párti erők szövetségét hoznák létre, amelybe várnak másokat is. Az nem derült ki, hogy pontosan kiket, csak annyi hangzott el, hogy azokat, akik hasonlóan gondolkoznak, pártokra, civil szervezetekre és közéleti személyiségekre is nyitottak. Még azt is tiszteletben tartják, ha más pártok önálló listával vágnak neki a bő fél év múlva esedékes voksolásnak, mert ez – Tóth Bertalan szerint – nem jelenti azt, hogy ne folytathatnának közös küzdelmet a minél nagyobb részvételért, illetve, hogy „az Európa-párti képviselők többségbe kerüljenek itthon is a fideszes képviselőkkel szemben”. A tájékoztatón az derült ki, hogy a magyar pártok közül a Fideszen kívül a Jobbikot tartják olyan erőnek, amely nem az Európai Unió egységességében érdekelt, így rájuk nem számítanak.

Csak egy maradhat - Karácsony Gergely lehet Tarlós legesélyesebb kihívója - Magyar Hang

Egy általunk megismert friss közvélemény-kutatás szerint jelenleg csak Zugló első embere tudná megszorongatni a jelenlegi főpolgármestert.

Az egyelőre még nem dőlt el, hogy a várhatóan közös MSZP–Párbeszéd EP-listán kik és milyen sorrendben szerepelnek majd, erről január végén lehet döntés. Az is csak később fog kiderülni, hogy mekkora összeget költenek majd a kampányra. A szimbólumuk viszont már elkészült: egy elfordított szív, amelyben a HU és az EU betűpáros együtt látható. – Európa szíve Magyarország, Magyarország a szívébe fogadja Európát – így magyarázta ezt Tóth Bertalan.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták választmányának elnöke beszélt arról is, hogy a választmány döntésének értelmében kiállnak a CEU oktatóiért és hallgatóiért. Egyúttal egy sajátos flashmob-sorozatot is indítottak: azt kérik a hallgatóktól és diákoktól, hogy álljanak fel az iskolájukban egy percre, akár előadás közben, ezt pedig vegyék fel mobiltelefonjukkal és osszák meg.

Igen az előválasztásra

A szocialisták választmánya arról is döntött, hogy támogatják a fővárosban az előválasztást, így választanák ki, hogy ki legyen Tarlós István kihívója a főpolgármesteri poszton. – Az MSZP nyitott minden demokratikus elkötelezettségű párttal, szervezettel, civil jelölttel egy közös versenyben a választók döntésére bízni a főpolgármester-jelölt személyét – írják közleményükben.

Az előválasztás részleteiről hivatalosan egyelőre még nincs túl sok információ. Annyit tudni, hogy a szavazókkal és az indulókkal is aláíratnának egy értéknyilatkozatot, egyúttal egy hozzájárulást is, hogy az MSZP a lebonyolítás érdekében kezeli az adataikat. Vagyis, mindez személyesen zajlana. Annyit közöltek még, hogy a szocialisták Horváth Csabát indítanánk, és többször szóba került már, hogy Karácsony Gergely is elindulhatna. A főpolgármesteri posztra már bejelentkező Puzsér Róberttel egyelőre vita van, ő ugyanis a voksolást interneten keresztül oldaná meg, és feltételül szabta, hogy legalább 50 ezer embernek előre kellene rá regisztrálnia.

A Magyar Hang a legfrissebb számában ismertetett egy közvéleménykutatást, mely szerint kizárólag akkor lenne verhető Tarlós István, ha egyetlen kihívója lenne, jelen állás szerint pedig az eddig megismert nevek közül csak Karácsony Gergely tudná talán megszorongatni. Információink szerint egy korábbi kutatás pedig azt állapította meg, hogy Horváth Csabát még a baloldali szavazók sem támogatnák.