Az OMSZ-nél még vizsgálják, hogyan kerülhettek ki bizalmas információk Magyar Péterről

Az OMSZ-nél még vizsgálják, hogyan kerülhettek ki bizalmas információk Magyar Péterről

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója (Forrás: Mentok.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) általi adatkezelés szabályosságának ellenőrzése céljából vizsgálat folyik – válaszolta a 444.hu-nak az OMSZ, miután arról érdeklődtek, hogy hol tart az a belső vizsgálat, amit azután indítottak, hogy a Bors kormánypárti bulvárlap május elején lehozott két úgynevezett esetlapot (lényegében mentőszolgálati ellátásról szóló jegyzőkönyvet).

A bulvárlap „Magyar Péter öngyilkosságot hazudott – A Bors megszerezte az Országos Mentőszolgálat jegyzőkönyvét” címmel és alcímmel közölt cikkében kitakarták ugyan a személyes adatok nagy részét, de több adat elolvasható maradt. Így például az, hogy 2023 februárjában történt az eset, a főváros XII. kerületében lévő Kútvölgyi út 44-be hívtak mentőt, ami akkor Magyar Péter és Varga Judit közös lakcíme volt, és hogy a beteg egy Péter keresztnevű 41 éves férfi. A dokumentum egy apró érdekessége, hogy a bejelentő nevénél Dr. [KITAKARÁS] Péter szerepel, ami fura annak fényében, hogy elvileg Varga Judit hívta a férjéhez a mentőt. A lap meg is nevezte Magyar Pétert, és többek között arról írt, hogy a férfi az eset idején „zavart, gyógyszermérgezett” volt. Az esetről Varga Judit korábban már beszélt a Hajdu Péter bulvárműsorában adott propagandainterjúban.

Mint a 444 felidézi, az eset botrányt okozott, Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, a Röntgen blog szerzője azt írta akkor, hogy Magyaron kívül „senki nem hozhatta volna nyilvánosságra ezen érzékeny adatokat, ez ugyanis bűncselekmény”. Kunetz szerint az OMSZ vezetését azonnali hatállyal el kellett volna bocsátani, hiszen az, hogy onnan ilyen érzékeny adatok »kiszivároghatnak«, az olyan jellegű bizonytalanságot szül a társadalom egészében az Országos Mentőszolgálat adatkezelésével és egyáltalán magával az OMSZ-szel kapcsolatban, amely nem tolerálható”.

A mentőszolgálat akkor homályos választ adott a kérdésünkre arról, hogyan kerülhettek napvilágra ezek a jegyzőkönyvek. Azt írták, hogy „a dokumentáció a mentőellátást követően az EESZT rendszerébe kerül, ahol megfelelő jogosultság esetén a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik, illetékes egészségügyi ellátó hozzáférhet”. A bulvárlap cikkében szereplő esetlapokat látva gyakorló mentősök viszont egyértelműen azt írták: azok nem a páciens EESZT-jéből, hanem a mentőszolgálattól kerültek ki.

Az ügyben felmerült az is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) indítson vizsgálatot. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke viszont azt mondta, hogy nem a NAIH, hanem a nyomozóhatóság kompetenciája eldönteni, történt-e bűncselekmény a dokumentum kiszivárgásával kapcsolatban. A hivatal ezért nem indít hivatalból vizsgálatot, hanem megvárja, mire jut az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) belső vizsgálatával.