Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága sem támogatja az őriszentpéteri kutatófúrást

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága sem támogatja az őriszentpéteri kutatófúrást

Hernádi Zsolt magyar üzletember, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: Wikimedia – Délmagyarország / Karnok Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Őrségi Nemzeti Park (ÖNP) vezetői nem támogatják a MOL őrségi szénhidrogén kutatófúrását, mert a kérdéses terület olyan kategóriába tartozik, amelyen kizárólag természetkímélő tevékenységet kíván támogatni a szervezet – derül ki abból a közleményből, amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) adott ki.

A szervezet közérdekűadat-igényléssel jutott hozzá a a Vas Megyei Kormányhivataltól az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság állásfoglalásához. A közlemény szerint az ÖNP igazgatósága leszögezi, hogy a kérelmezett tevékenység természetvédelmi célt és érdeket sért, ellentétes egyes természetvédelmi jogszabályokkal, ezért a beruházást nem támogatja. A mélyfúrás szénhidrogén bányászat érdekében történik, ezért ellentétes a védetté nyilvánítás egyes céljaival.

Az MTVSZ emlékeztet, a MOL tavaly indított engedélyezési eljárást egy, az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére eső szénhidrogénkutató-fúrás ügyében. A beruházás ellen helyi lakossági mozgalom indult és az őriszentpéteri önkormányzat is egyet nem értését fejezte ki. Az ügyben megszólalt dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, aki rávilágított arra, hogy a természetvédelmi területeken a hatóság által védendő közérdek az élővilág megóvása, a bányászati célú tevékenység nem élvezhet elsőbbséget.

– Véleményünk szerint ellentétes az Alaptörvényben foglalt természetvédelmi garanciákkal, hogy egy országos jelentőségű védett természeti területen jelentős kockázatú bányászati beruházást kezd egy vállalat. Ezért jelentkeztünk be ügyfélként az engedélyezési eljárásba. Örülünk, hogy véleményünket visszaigazolta a nemzeti park állásfoglalása – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság állásfoglalása letölthető innen.