Az orvosegyetemi szakszervezetek is kiállnak a szakdolgozók tüntetése mellett

Az orvosegyetemi szakszervezetek is kiállnak a szakdolgozók tüntetése mellett

A Semmelweis Egyetem (SE) Elméleti Orvostudományi Központja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) is kiáll a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) tüntetése mellett – derült ki a szervezet közleményéből. Az egészségügyi dolgozók szombaton demonstrálnak az új szolgálati jogviszony bevezetése miatt, miután bár az orvosok jelentős béremelést kaptak, az ápolóknak növekedtek a terheik. Ők viszont hiába kértek béremelést, azt most nem kaptak.

Az OSZSZ is úgy gondolja ugyanakkor, hogy az egészségügyben dolgozó kamarák természetes szövetségesei egymásnak, így szolidárisak a MESZK tüntetésével, és készek további együttműködésre is. A szervezetbe a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete tartozik bele. 

Miközben az egészségügyisek az elmúlt másfél évben rendkívüli elhivatottsággal és teherbírással dolgoztak, addig jelentős béradósság halmozódott fel, nem fizettek ki „Covid-pénzeket”, elmaradt a túlóra elszámolása, illetve a kockázati pótléké – állítja az OSZSZ. A szakszervezet kezdeményezi az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény érintett passzusában meghatározott Egészségügyi Szolgálati Érdekegyeztető Fórum (ESZÉF) alakuló ülésének sürgős összehívását.