Az orvosi kamara nem támogatja az alapellátás államosítását

Az orvosi kamara nem támogatja az alapellátás államosítását

Kincses Gyula (Fotó: Kleb Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette a Magyar Orvosi Kamara azt a dokumentumot, amelyet Pintér Sándor kérésére készítettek – írja a Népszava. Az orvosi kamara már több munkaanyagot is készített Pintér Sándornak, a legutóbbit az alap- és járóbeteg szakellátás struktúrájának problémáiról, illetve az ellátás racionalizálásáról eljuttatták a belügyminiszterhez.

A kamara honlapján is olvasható dokumentum egyebek mellett részletesen foglalkozik az alapellátással, amellyel kapcsolatban a múlt hétvégén a MedicalOnline írta meg, hogy a belügyminiszter a háziorvosi ellátás államosítására készül.

Azt ugyan a kamara elemzése is elismeri, hogy a jelenlegi egy orvos–egy nővér alapú alapú praxisokra épülő alapellátás nem tartható fenn. Ám óva int attól, hogy a változást kikényszerítsék, mert azzal sok idős orvos elhagyná a praxisát. A háziorvosok 55 százaléka 60 évesnél idősebb.

„Ennek megfelelően a közeljövőben új, a különböző ellátási formák együttélését lehetővé tevő modellt kell kialakítani. A működő praxisokat nem szabad erőszakos átalakulásra kényszeríteni – ugyanígy a praxisok államosítása sem javasolt –, de ösztönözni kell az új formákra, a praxisközösségre való áttérést” – olvasható a közleményben.

 Az orvosi szakportálok nyilvános fórumain a háziorvosi rendszer államosításáról szóló cikkeket meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadták. Volt, aki szívesen szabadulna a szinte forgalomképtelen praxisától, mások pedig hallani sem akarnak ilyesmiről, mondván: egy ilyen lépés nem jelentene megoldást a háziorvoslás problémáira.