Baján már megdőlt a napi hőmérsékletrekord

Baján már megdőlt a napi hőmérsékletrekord

A bajai halászléfőző fesztivál 2019-ben (Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai maximumrekord is megdőlt az előzetes adatok alapján: nem sokkal 12 óra után Baján kereken 39 fokot mértünk – közölte a HungaroMet a közösségi oldalán. Baján egyébként épp most tartják a háromnapos, tradicionális Halfőző Fesztivált.

A napi maximumrekord csütörtökön is megdőlt: július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40 fokot – közölte a meteorológiai szolgálat. Korábban egyébként a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet tizenöt megyére szombat éjfélig: az érintett megyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombat éjfélig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, valamint Veszprém megye területére adtak ki piros fokozatú figyelmeztetést. Erre az időszakra további négy – Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Vas, és Zala – vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.