Barabási Albert-László: Felégettük az egészségügyi tőkénket

Barabási Albert-László: Felégettük az egészségügyi tőkénket

Fotó: Barabási Albert-László/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világhírű hálózatkutató, Barabási Albert-László megrázó bejegyzést tett közzé a Facebookon a példátlanul gyorsan súlyosbodó magyarországi koronavírus-járványról. Ebben leírja, hogy a nyár közepén hazaköltözött Magyarországra, és üdítő volt számára normálisan élni. De ezek az idők villámgyorasan elmúltak.

Akkoriban még az amerikai ismerőseinek büszkélkedett a magyar csodáról, amivel sikerült majdnem egész nyáron minimális szinten tartani a járványt. „Viszont augusztus során felégettük azt az egészségi tőkét, amelyért tavasszal megdolgoztunk” – írja ezután, utalva a múlt héten meredeken emelkedni kezdő esetszámokra.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy jelenleg nagyjából 100 ezer magyar lehet aktív fertőzött, vagyis a lakosság egy százaléka. Ezért biztosan mindenki mellé kerül több fertőzött is a nap folyamán, aki jellemzően maszk nélkül fertőzi a többieket.

Barabási szerint talán még van rá esély, hogy megfékezzük a vírust, és nyitva tudjuk tartani az iskolákat és a boltokat, illetve meg tudjuk előzni a tömeges halálozást. De ehhez tenni kell. A fizikus szerint maszkot kell hordani. Mindenkinek. Mindenhol.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10164024229080612&set=a.10150450744610612