Bármi áron, de elő kell teremteni a szükséges teszteket

Bármi áron, de elő kell teremteni a szükséges teszteket

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészségügyi dolgozók szűréséhez a „föld alól” is elő kellene teremteni a szükséges teszteket – nyilatkozta a Népszavának Medgyaszai Melinda mikrobiológus, aki szerint ez az olasz járvány egyik legfontosabb tanulsága számunkra is.

A koronavírus-fertőzés igazolására két fajta tesztelés létezik: az egyik a vírusokat mutatja ki, a másik a szervezetben lévő ellenanyagot. A vírus kimutatására csak biológiai labor képes, ezt a PCR alapú módszert alkalmazzák a hazai hatóságok. Ennél a módszernél a vírus genetikai anyagát keresik a mintában.

Azonban a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek 20-30 százaléka is álnegatív lehet, mert noha ott van a vírus, de azt mégsem sikerül kimutatni.

Medgyaszai Melinda szerint azt tudjuk, hogy a SARS1 fertőzés után – ez a mostanihoz hasonló koronavírus – 1-3 évig tapasztaltak védettséget. Az új típusú koronavírussal végeztek kísérletet rézuszmajmokon, azoknál kialakult a védettség. A szakember úgy véli, mivel a koronavírusok felszíne elég stabil szerkezetű, ezért az immunrendszer fölismeri, és aki átesett egy ilyen fertőzésen, az valószínűleg rövid távon védett lesz ellene.

Arra a kérdésre, hogy milyen sűrűséggel érdemes tesztelni, Medgyaszai Melinda azt felelte: sokféle protokoll létezik, ezek pedig országonként eltérnek és aszerint is, hogy valaki a kórházban van-e, vagy az otthonában. Azt javasolja, hogy az első, a harmadik és a hatodik vagy a nyolcadik napon érdemes elvégezni a PCR alapú tesztet. Nehézséget okoz, hogy nem tudni, a fertőzés mikor kezdődött, ezért ezek a számok csak iránymutatóak.

Gyógyultnak, a tünetek megszűnése mellett, legalább két negatív teszt után tekinthető valaki. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az igazolt betegek esetében azt ajánlja, hogy a tünetek elmúlása után még 14 napig maradjanak karanténban, mert a vírus még 8 napig ott marad a felső légutakban, azaz a gyógyult beteg fertőzhet. Most minden ország küzd a PCR-tesztek hiányával: vagy a mintavevő eszközök, vagy a reagensek nem állnak rendelkezésre kellő mennyiségben senkinek. Valószínűleg ezért is végeznek kevés tesztet a hatóságok.