Bekérették David Pressmant Szijjártóék a külügyminisztériumba

Bekérették David Pressmant Szijjártóék a külügyminisztériumba

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Igli Hasani albán kül- és Európa-ügyi miniszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. március 12-én. (MTI/Purger Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bekérették David Pressman amerikai nagykövetet a külügyminisztériumba – derült ki Szijjártó Péter szavaiból az albán külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján. A miniszter az ATV kérdésére közölte, azután döntöttek így, hogy Joe Biden bírálta kihívóját, Donald Trumpot, amiért találkozik Orbán Viktorral, aki az amerikai elnök szerint „kijelentette, hogy szerinte nem működik a demokrácia, és diktatúrát szeretne.”

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videó szerint azt mondta: Magyarország nem köteles elviselni hazugságokat még az Egyesült Államok elnökétől sem, a kormány ezért bekérette az amerikai nagykövetet Joe Biden előző heti, Orbán Viktor kormányfővel kapcsolatos kijelentései miatt. „Miután ez a hazugság elhangzott a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban, a minisztériumba kérettük az Egyesült Államok nagykövetét, aki ma itt is volt, Magyar Levente miniszterhelyettes fogadta, és arra kértük a nagykövetet, hogy mutassa be nekünk az idézetet hellyel és időponttal, ahol a miniszterelnök ezt mondta volna” – tájékoztatott. „Nyilvánvalóan ilyen nem hangzott el, ezért érdemi választ erre nem tudunk kapni” – mondta Szijjártó, aki kifejtette: az az állítás, hogy „Magyarországon diktatúrát építünk, rendkívüli módon megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat (…), ez egy nagyon súlyos sértés”.