Bencsik János: Márki-Zay Péter története egy ikaroszi tanmese

Bencsik János: Márki-Zay Péter története egy ikaroszi tanmese

Bencsik János (Fotó: Bankó Gábor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány Ferenccel és Jakab Péterrel nem lehet kormányt váltani, de a kétharmadban Márki-Zay Péter utolsó hetekben adott nyilatkozatainak is megvolt szerepe – mondta Bencsik János a Mandinernek adott interjújában.

A választás eredménye nem lepte meg az egykori jobbikos politikust – aki Polgári Válasz néven alapított pártot –, de arra nem számított, hogy a Fidesz ilyen mértékű győzelmet arat, „és még a megyeszékhelyeken sem nagyon rúgott labdába az ellenzék”.

– Szerintem nagyon sokan szavaztak a Fidesz-KDNP-re vagy esetleg a távolmaradásukkal közvetetten támogatták, akik egyébként nem feltétlen hívei ennek a politikai berendezkedésnek. Ők egész egyszerűen azt látták, hogy jó lenne váltani, de nincs mire – fogalmazott.

Mint hozzátette, az ellenzéki pártok arra építették a kampányukat, hogy Orbán annyira rossz, hogy nála már minden jobb. Ám az emberek többsége  láthatóan nem ezt érzi és nem ezt gondolja. – Gyurcsány Ferenccel és Jakab Péterrel nem lehet kormányt váltani, de a kétharmadban Márki-Zay Péter utolsó hetekben adott nyilatkozatainak is megvolt szerepe – szögezte le.

– Önmagában az, hogy Gyurcsány Ferenc része maradhatott az ellenzéki összefogásnak, és nem sikerült őt idejekorán politikai süllyesztőbe lökni, üvegplafont húzott az ellenzék fölé. Amíg ő ott van, az ellenzék soha választást nem fog nyerni, nyilván ez a Fidesznek is jó. Orbán Viktor mindent meg is tesz azért, hogy Gyurcsány Ferenc aktív és látható szereplő maradjon – mondta a politikus, aki szerint „a magyar politika dinamikáját 2010 óta Orbán és Gyurcsány kölcsönös gyűlölete határozza meg, és ez is tartja életben őket”.

Márki-Zay Péterről azt mondta, az ő története egy ikaroszi tanmese. – Embert ilyen gyorsan felemelkedni, majd hirtelen a mélybe zuhanni a politikában én még nem láttam – fogalmazott Bencsik, aki szerint nincsenek szavak arra, ami Márki-Zay miniszterelnök-jelölti kampányban történt.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Jobbik felelőssége is kimagasló „ebben a kudarcos ellenzéki kampányban”. „...nemcsak azért, mert egyetlen körzetet sem tudtak megnyerni, hanem mert a legfontosabb dolgot mulasztották el: olyan jobboldali ellenzéki szavazókat szállítani az összefogásnak, akiket a többi párt nem tud megszólítani. Az összefogás célja és értelme elvileg nem az lett volna, hogy öt párt helyett hat osztozkodjon ugyanazon a baloldali törzsbázison, hanem hogy növelni tudják az ellenzéki szavazók számát. Ez lett volna a házi feladat, amit a Jobbik látványosan nem tudott, sőt meggyőződésem, nem is akart elvégezni” – mondta Bencsik.

Azt is sérelmezte, hogy a lemondás még csak fel sem merült egyik ellenzéki pártelnök részéről, amit egészen abszurdnak talált.