Beteg lakók maradhattak a Pesti úton, mert elrontottak teszteket

Beteg lakók maradhattak a Pesti úton, mert elrontottak teszteket

Koronavírusos betegeket szállítanak el a Pesti úti idősotthonból (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 74 teszt nem sikerült különféle okok miatt, közülük többeket így nem is szállítottak kórházba. Az egyik érintett lakónál azóta már jelentkeztek a tünetek.

Két levelet kaptak kézhez pénteken a Pesti úti idősotthonban, amelyeket postán küldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központból. Egy április 9-ei keltezésű levélből az derül ki, hogy „a beküldött mintában kevés sejtes elem volt található”, azaz nem volt jó a mintavétel. A másnap feladott levélben a következő olvasható: A minta szállítás közben kifolyt – írja a 24.hu.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a portálnak elmondta, hogy összesen 74 teszt nem sikerült különböző okok miatt. Ez a 74 teszt annak az ötszáznak a része volt, amit április 9-én, a beteg bentlakók elszállítása napján végeztek az országos tiszti főorvos utasítására. Korábban csak a Fővárosi Önkormányzat teszteltetett az idősotthonban, így derült fény a fertőzésre is.

Azt, hogy ezzel a 74 teszttel probléma van, nem egy vagy két nappal a tesztelés után tudta meg az otthon vezetője, Skultéti József, hanem csak kilenc nap múlva – közölte a DK-s főpolgármester-helyettes. Azaz több mint egy héten át nem szóltak az otthonnak a Népegészségügyi Központból, hogy 74 teszt nem sikerült, pedig a leveleket már múlt csütörtökön és pénteken megírták.

A Pesti Úti Idősek Otthonába is küldenének kórházból kirakott betegeket | Magyar Hang

A cikk szerint kilenc lakó tesztje kifolyt, róluk a mai napig sem tudni, hogy koronavírus-fertőzöttek-e, vagy nem. Teszteredmények híján őket nem is szállították el, de közülük az egyik idős lakónak már jelentkeztek tünetei, az otthon vezetése őt azonnal elkülönítette.

Gy. Németh Erzsébet szerint felelőtlenül járt el a járványügyi hatóság, hogy ennyire lassan értesítette az idősotthont a helyzetről.

A 74 ember közül 65 kórházban van, vagyis azok, akiktől olyan mintákat vettek, amelyekben nem volt elég a sejtes elem.

Eddig 12 szociális intézményben jelent meg a koronavírus, 31 ember halt meg az idősotthonokban. Közülük 18-an Pesti úti intézmény lakói voltak.