Bezárták az iskolákat, rögtön összeomlott a digitális oktatási rendszer

Bezárták az iskolákat, rögtön összeomlott a digitális oktatási rendszer

Képünk illusztráció. Digitális távoktatás koronavírus-járvány idején (Fotó MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem bírta az iskolák bezárásával, így a digitális átállással járó súlyos terhelést a Kréta rendszer. Több oldal is beszámolt róla hétfőn délelőtt: az iskolák által előírt Kréta, valamint a hozzá tartozó Digitális Kollaborációs Tér teljesen összeomlott. Egyébként már korábban is rendszeresen akadozott, de úgy tűnik, a mai rohammal nem bírt el.

Több tanár, szülő a Facebookon is panaszkodott a történtekről. A lapunknak múlt héten nyilatkozó Balatoni József is azt írta: csak egy órája indult az oktatás, de máris lehalt a nyáron elindított DKT. „Fél kilencre a gyerekem elkészült az első beadandóval, ekkorra már a fájlfeltöltés nem ment, vagyis a beadandót beküldeni már nem lehetett. Azóta pedig a Kréta eljutott oda, hogy be sem lehet jelentkezni, a rendszer teljesen összeomlott. Ez azt jelenti, hogy szegény gyerek hiába vár, hogy elkezdjük a második feladatot, mert nem tudjuk megnézzük, hogy mit is kéne megcsinálni” – fogalmazott a 444-nek egy szülő.

Volt, ahol az osztályfőnök azt mondta, nem lehet más rendszert használni, akadtak viszont, akik áttértek egy Redmenta nevű alkalmazásra, illetve a Google Classroom-mal próbálkoztak, vagy a Zoommal.

A Facebookon többen arról számoltuk be, hogy a gyerekük fél-háromnegyed órán keresztül ült a gép előtt, és nem tudott tovább lépni, vagy bármit csinálni.

Kollégánk, Dévényi István a Facebook-oldalán azt írta: „És most, ahogy előbb letöltöttük, majd leírtuk a matekfeladatot, gyermekem megoldotta, én lefotóztam, elküldtem magamnak mélben, megszerkesztettem a képeket és beleraktam egy Word doksiba, amit aztán visszatöltöttünk a tanárnak a Teams felületén, az jár a fejemben, hogy miként is oldják meg mindezt azokban a kis falvakban, pusztuló településeken, ahol a közmunka az egyetlen lehetőség, és családonként nem egy-két gyerek kényszerült haza az iskolákból.”

A Magyar Hang információi szerint 11 órára részben helyreállt a rendszer, legalábbis volt olyan szülő, ahol azt írta ki a rendszer, hogy tanulói belépéssel lehet használni, és a gyermeké működött is.

A Telex kereste a Kréta fejlesztéséért felelős eKRÉTA Informatikai Zrt.-t, egyelőre nem kaptak választ.

Múlt héten jelentette be a kormány, hogy március 8-ától egy hónapra bezárnak az általános iskolák és az óvodák. Először azt mondták, még gyermekfelügyeletet sem vállalnak az oktatási intézményekben, ez viszont a hétvégére megváltozott, akkor már lehetett jelezni, ha valaki igényli ezt.