Bűnügyi felügyelet alá került a Viking Sygin mögött haladó hajó kapitánya

Bűnügyi felügyelet alá került a Viking Sygin mögött haladó hajó kapitánya

A Hableány kiemelése 2019. július 11-én a Margit híd lábánál (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt folyik ellene eljárás. A gyanúsított ukrán kapitánynak minden hónapban jelentkeznie kell a rendőrségen.

Segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt bűnügyi felügyelet alá került a Viking Idun kapitánya, aki hajójával a Viking Sygin mögött haladt, amikor utóbbi a Hableány sétahajóval ütközött. A baleset után az Idun hajó nem állt meg, hanem haladt tovább.

A Viking Idun ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki az ügyben. A férfi idézésére önként jelent meg a rendőrségen, amely őrizetbe vette és kezdeményezte a letartóztatását. Mivel a férfi önként jelentkezett, az ügyészség a kapitány bűnügyi felügyeletének elrendelésére kérte, hogy rendelkezésre álljon az eljárás során.

A gyanúsított ukrán kapitánynak minden hónapban jelentkeznie kell a rendőrségen.

A Viking Sigyn tulajdonosa nem ismeri el felelősségét a Hableány katasztrófájában | Magyar Hang

A Viking Sigyn szállodahajó tavaly május 29-én az esti órákban ütközött a magyar Hableány hajóval a Dunán. A balesetben a Hableány kétfős magyar személyzete és 25 dél-koreai turista vesztette életét.

A hajó ukrán kapitánya ellen tavaly novemberben emelt vádat a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

A vád szerinti bűncselekményeket a törvény kettőtől tizenegy évig tartó szabadságvesztéssel büntetheti.

A 64 éves férfi 1975 óta hajózik a Duna teljes szakaszán, a hajóskapitányik képesítését pedig 1989-ben szerezte meg. Emellett pedig érvényes radar- és rádiókezelői képesítése is van.