Csaba László: Van az a pont, amikor már nem lehet csendben maradni, sikítani kell

Csaba László: Van az a pont, amikor már nem lehet csendben maradni, sikítani kell

Csaba László közgazdász professzor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan nem mernek beszélni, mert féltik az állásukat vagy az előmenetelüket, én nem félek. Nem akarok már államtitkár lenni – jelentette ki Kompország című műsorunkban Csaba László közgazdász professzor. Azzal kapcsolatban, hogy több tudományos szakemberrel – például Réthelyi Miklóssal, a második Orbán-kormány nemzeti erőforrás miniszterével – együtt, miért állt ki tiltakozó petícióban a tanárok jogállását megváltoztató és jogait csorbító törvénymódosítás ellen, többek között azt mondta: van az a pont, amikor meg kell szólalni, és amikor olyan embereket próbálnak lenyomni a víz alá, akiken a gyerekeink, és ezáltal az ország jövője múlik, akkor sikítani kell. Szerinte a jogszabály „sarki rendőri szemlélettel” kezeli a tanárokat, és úgy gondolkodik velük kapcsolatban, hogy majd „lekenek egy pofont, ha nem viselkedsz, fiam!”. Csaba László úgy látja, a kormány által kialakított képzési rendszer nem úgy kezeli a tudást, mintha ha az hatalom volna, és ez veszélyes szemlélet.

Kijelentette azt is, sem az idén, sem jövőre nem lesz jelentős gazdasági növekedés Magyarországon, mert a beruházásokat a pénzhiány miatt drasztikusan visszafogták, az infláció pedig az Orbán-kormány költekezése miatt tartósan magas. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úgy csinál, mintha nem lenne egyértelmű, hogy nem sikerült csökkenteni az inflációt, a gazdasági növekedés nem gyorsult fel, a forint árfolyama pedig továbbra is ingadozik. A Magyar Nemzeti Bank sajnos csak fut az események után, a piac sokkal erősebb nála, gyakorlatilag nem reagál a kamatemelésre vagy a kamatdöntésre. Hozzátette, a pénzromlást csak az állami kiadások drasztikus visszafogásával lehetne csökkenteni.

Az akkumulátorgyárak kapcsán pedig azt mondta, nem biztos, hogy jó döntés félmillió külföldi munkavállalót hozni oda, ahol jelenleg kevesebb mint ötmillió hazai munkavállaló dolgozik.

Ha csak hallgatná, indítsa el podcast-lejátszónkban az adást: