Cser-Palkovics András: Az oktatás kérdését nem lehet pártpolitikai szinten orvosolni

Cser-Palkovics András: Az oktatás kérdését nem lehet pártpolitikai szinten orvosolni

Cser-Palkovics András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Finomhangolná az önkormányzatokat terhelő, úgynevezett szolidaritási hozzájárulást Cser-Palkovics András. Székesfehérvár fideszes polgármestere az Indexnek adott interjújában beszélt arról, hogy ez a teher tavaly 5,3 milliárd forint volt, idén pedig 6,6 milliárd. Ez azt jelenti, hogy a helyi adójukat továbbutalják az államnak. – A szolidaritási hozzájárulás elvével egyet tudok érténi, a mértékkel azonban nem, mert aránytalannak érzem. 6,6 milliárdot befizetni és Columbo feleségeként soha nem találkozni azzal az önkormányzat, aki megkapja a fehérvári forrásokat, ezt nem tartom jónak – fogalmazott. Ha rajta múlna, ezt a pénzt a város agglomerációját jelentő településeknek adná, hiszen a környékről 32 ezren ingáznak az otthonuk és Székesfehérvár között.

Cser-Palkovics András beszélt arról is, hogy az oktatás kérdését nem lehet pártpolitikai szinten orvosolni. Mint kifejtette, annak idején, amikor az a döntés született, hogy átveszi az állam az iskolákat, az önkormányzatok jelentős része ezt kifejezetten kérte. A korábbi években egy abszolút alulfinanszírozott állami normatívarendszerben adtak pénzügyi forrásokat az iskolák fenntartásához, majd azokból is elvontak. Az önkormányzati szektor eladósodásának egyik oka éppen a normatíva csökkentése volt. Mindemellett továbbra is úgy gondolja, örült volna, ha Fehérvár önkormányzatának fenntartásában marad a helyi iskolarendszer. Ugyanakkor a mai kérdéskörök, problémák, konfliktusok és feszültségek semmiben nem lennének orvosolhatók azáltal, hogy az államtól visszakerülne az önkormányzatokhoz az iskolák fenntartása, hiszen azok olyan tartalmi, finanszírozási és bérezési kérdések, amiket önkormányzati fenntartás idején is a mindenkori kormány tudott meghatározni és finanszírozni.

A politikus reményét is kifejezte, hogy a magyar közéletben ellenfelek legyenek és ne ellenségek, az emberek zöme ugyanis elutasítja a szekértáborharcot. Fontosnak tartaná például, hogy időről időre leüljön a mindenkori állami vezetés egy-egy tagja és a mindenkori főpolgármestere. – Tetszik, nem tetszik, de az állami szervek székhelye Budapest. Fontos lenne a kapcsolat, de ehhez két fél kell – mondta.