Csodálatos középkori falfestményeken a passió jelenetei

Csodálatos középkori falfestményeken a passió jelenetei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kárpát-medence épített örökségének megmentésével foglalkozó Teleki László Alapítvány honlapján jelent meg ma a Passióábrázolások középkori kárpátaljai és erdélyi falfestményeken című írás.

Ebből kiderül, hogy a hajdani Magyar Királyság területén páratlan freskókincs lelhető fel. Idézik az alapítvány igazgatójának egy korábbi interjúját is, amelyben Dr. Diószegi László így fogalmazott: „Ahhoz, hogy fantasztikus középkori épületeket és falfestményeket lássunk, nem kell Olaszországba vagy Franciaországba utazni, elég elmenni Kárpátaljára, Felvidékre vagy Erdélybe”. Elnézve a pazar képanyagot elmondható, hogy az igazgató nem túlzott.

A viski református templom falképeinek feltárása az elmúlt ősz egyik művészettörténeti szenzációja volt. Ami a falfestmények húsvéti tematikáját illeti, írják a Teleki honlapján, fennmaradt a csütörtök esti lábmosás, az utolsó vacsora, Júdás csókja és a keresztre feszítés, a kálváriajelenet, mindkét latorral ábrázolása. Érdekesség, hogy a latrok lelkét kicsi figura formájában jelenítették meg, a jobb lelkét kis angyal tartja, míg a bal lator lelkét ördög rángathatta, de ez csak feltételezés. Töredékesen látható a levétel a keresztről, a sírba tétel, a feltámadás. (A viski feltárás egyébként egy hosszabb folyamat kezdete: a következő lépés a képek teljes megtisztítása, és ezt követi majd a restaurálás, a megfelelő kiegészítésekkel.)

Az ugyancsak Kárpátalján lévő Gerény 13. században épült templomát ma a görögkatolikusok használják. A különleges, rotundás istenháza önmagában is komoly művészettörténeti értéket képvisel, részben falképei miatt. Az épületben három periódusból származó falképek találhatók, derül ki az alapítvány leírásából. A Jézus életét bemutató ciklus több részlete viszonylagos épségben maradt meg.

Talán a leglátványosabb az erdélyi Kilyén (ez ma Sepsiszentgyörgy peremkerülete) 13. századi eredetű unitárius temploma. A templomhajó falfestményei Krisztus több jelenetből álló szenvedéstörténetét, az Utolsó ítéletet és a Szent László-legendát ábrázolják.

A Jézus életét, szenvedését és mennybemenetelét bemutató sorozat 13 jelenetben látható, olvassuk a honlapon. Ezek közül az Utolsó vacsora viszonylag ép, Krisztus elfogatása töredékes. Krisztus ostorozása, Krisztus Pilátus előtt, töviskoronázás és Keresztvitel, azután a Keresztrefeszítés: a kilyéni falképek még így, itt-ott hiányosan is lenyűgözőek.