David Pressman keményen bírálta a kormány „szuverenitásvédelmi” törvényjavaslatát

David Pressman keményen bírálta a kormány „szuverenitásvédelmi” törvényjavaslatát

David Pressman amerikai nagykövet sajtótájékoztatója Budapesten 2023. április 12-én (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ehhez a tervezethez képest Moszkva külföldiügynök-törvénye enyhe és szelíd – többek közt erről beszélt David Pressmanamerikai nagykövet a magyar kormány szuverenitásvédelminek nevezett törvényjavaslata kapcsán az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén a 444 beszámolója szerint. Elmondta, a kormány által létrehozni tervezett szuverenitási hatóság hatásköre „lélegzetelállítóan” széles, képes lenne elővenni az itt lévő amerikai cégeket és alkalmazottaikat is, ha úgy ítélik meg, hogy részt vesznek az „érdekérvényesítési tevékenységekben” vagy a „demokratikus vita” folytatásában, ahogyan a független médiumokat és civileket is.  Úgy vélte, „a miniszterelnök keblére öleli Putyint, amikor a kormánya azzal fenyegetőzik, hogy feltartja a szomszédos Ukrajnának szánt rendkívül szükséges segélyeket, miközben ukrán férfiakat, nőket és gyerekeket gyilkolnak meg háborús bűnösök”. 

Arról is beszélt, a kormányzati szereplők szavainak és intézkedéseinek milyen hatásai vannak. Például hatnak a külföldi befektetésekre, mikor Orbán Viktor az USA-t Magyarország egyik legfőbb „ellenségének” nevezi ki vagy ha Lázár János kijelenti, hogy az egyes ágazatokban tevékenykedő külföldi cégek „persona non gratának” számítanak, és javasolja, hogy adják el a cégeiket, majd hagyják el az országot. – Amikor könyveket fóliáznak be, könyvesboltokat büntetnek, és kirúgják egy nagy kulturális intézmény vezetőjét fényképek kifüggesztése miatt, komoly kérdések merülnek fel Hollywoodban Magyarország szórakoztatóiparának jövőjével kapcsolatban – jegyezte meg. „Nem kell ezeket a kérdéseket elképzelnem, hallottam őket” – mondta Pressman.

A 444 teljes beszámolója itt olvasható. 

Érdekesség, hogy Pressman épp a napokban találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel.

Címkék: David Pressman