David Pressman: Sokat elárul egy közösségről, hogyan gondoskodik a legkiszolgáltatottabbakról

David Pressman: Sokat elárul egy közösségről, hogyan gondoskodik a legkiszolgáltatottabbakról

David Pressman Veszprémben Navracsics Tiborral (Fotó: Amerikai Nagykövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman augusztus 25-én Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter meghívására Veszprém megyébe látogatott, ahol magyar üzleti, kulturális, tudományos, civil társadalmi és helyi önkormányzati vezetőkkel találkozott. A nagykövetet Navracsics Tibor miniszter, Porga Gyula polgármester és Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója vezették körbe Veszprém történelmi belvárosában, valamint megtekintették a kortárs művészeti Vass László Gyűjteményt.

A FOTON Audiovizuális Centrumban a miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a nagykövet elmondta: „A magyarok, akikkel kapcsolatba kerültem, akár Budapesten, akár vidéken járva, mind következetesen pozitívak, ösztönzőek voltak. Csodálatos most itt lenni Navracsics Tibor miniszterrel, és a kultúrára, a művészetre összpontosítani. Úgy gondolom, hogy ez közelebb hozza a népeinket azáltal, hogy felülemelkedik napjaink némely politikai kihívásán.”

A nagykövet meglátogatott egy, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által támogatott lakhatási projektet is, amely Veszprém külvárosában nyújt alapvető szolgáltatásokat a gazdaságilag hátrányos helyzetű lakosoknak. A szervezet 2009 óta segíti a létesítmény átfogó felújítását, hogy biztonságos életkörülményeket biztosítson a város leginkább rászoruló egyénei és családjai számára. David Pressman a kezdeményezést méltatva elmondta: „sokat elárul egy közösség milyenségéről az, hogy hogyan gondoskodik a legkiszolgáltatottabb tagjairól. Egy ilyen projekt az emberségesség legmagasabb szintjének a megmutatkozása, amely mögött a veszprémiek szomszédaikat támogató elkötelezettsége áll.” A nagykövet a Pannon Egyetem képviselőivel is találkozott, hogy megvitassák az amerikai-magyar tudományos partnerségek erősítésének lehetőségeit.

David Pressmant Herenden Jánszky László polgármester fogadta, aki elkísérte őt a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra bejárásán. Az Egyesült Államok, mint a herendi termékek egyik legnagyobb exportpiaca, továbbra is fontos kereskedelmi partnere a vállalatnak. A nagykövet nagyra értékelte a lehetőséget, hogy megismerkedhetett a magyar művészi tehetség és kulturális büszkeség e fontos szimbólumával.