Diplomatákkal egyeztetett Dobrev Klára

Diplomatákkal egyeztetett Dobrev Klára

Dobrev Klára (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogállami eljárásról, uniós pénzekről és a NATO-bővítéséről egyeztetett 25 európai ország nagyköveti vezetőjével Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció által létrehozott árnyékkormány vezetője. Vele tartott Vadai Ágnes és Rónai Sándor, akik a honvédelmi és a külügyi posztot töltik be a megalakított árnyékkabinetben.

– A helyzet világos és külföldről nézve is elég egyértelmű: Magyarország bajban van, Orbán Viktor és az elmúlt 12 év orbáni politikája okozta ezt a bajt – közölte a találkozók után Dobrev Klára. Egyúttal jelezte, hogy az árnyékkormányuk elkészítette azokat a törvényjavaslatokat, amelyek újra jogállammá tenné Magyarországot: csatlakoznánk az Európai Ügyészséghez, függetlenné válnának a bíróságok és az ügyészség, módosulna az Alkotmánybíróság jelenlegi, jogállamot korlátozó működése, és helyreállna a kiegyensúlyozott tájékoztatás és a sajtószabadság. Itt megjegyezte, hogy a Fidesz ezeket a javaslatokat egytől egyig leszavazta, „Orbán Viktor nem a jogállamot, hanem a jogállam látszatát akarja fenntartani”.

A szövetségi politikájukat érintően a politikus azt hangsúlyozta, hogy elkötelezettek az európai értékek mellett, és megkérdőjelezhetetlennek tartják, hogy Magyarországnak az EU-ban van a helye. A NATO-bővítés kapcsán pedig magyar érdeknek nevezte Svédország és Finnország csatlakozását a szövetséghez. Szavai szerint a NATO bővítése valójában egyetlen országnak nem érdeke, ez pedig Oroszország.

Dobrev Klára a találkozókon azt is egyértelművé tette: „az árnyékkormány készen áll arra, hogy bármikor át tudja venni a kormányzást, Magyarország pedig újra egy független ország és egy európai ország legyen”.