DK az elmaradt fővárosi ülés után: A Momentum hatpárti egyeztetést rúgott fel

DK az elmaradt fővárosi ülés után: A Momentum hatpárti egyeztetést rúgott fel

Karácsony Gergely főpolgármester (k) a Városházán 2022. május 25-én. Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés erre a napra összehívott ülése (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A XI. kerületi hatpárti vitákat a XI. kerületben kell megoldani, nem a Fővárosi Közgyűlésben – erről írt csütörtöki, a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményében a DK. Szerdán derült ki: a két párt vitája miatt határozatképtelen lett a Fővárosi Közgyűlés, így azt egy másik alkalommal kell majd megtartani.

A DK szerint a Momentum „egy XI. kerületi, folyamatban lévő, hatpárti egyeztetést rúgott fel, amikor úgy döntött, hogy a Főváros megbénítását használja fel pártérdekei eléréséhez”. – A Momentum ezeken a hatpárti tárgyalásokon azt kívánja elérni, hogy Lados Tamás, a párt kerületi elnöke legyen a XI. kerület alpolgármestere. Ahhoz is ragaszkodik, hogy az új alpolgármestert a szeptemberi időközi választás előtt válasszák meg – vázolta a helyzetet a párt.

Ugyanakkor szerintük XI. kerület vezetésében résztvevő pártok többsége a Momentum ezen igényét elutasítja.  – Szó nincs tehát kétpárti, Momentum-DK vitáról. Bősz Anett főpolgármester-helyettessé választásának elutasítása a Momentummal a XI. kerületben egyet nem értő pártok – köztük a DK – megzsarolása. Egy kerületi vita oltárán nem szabad feláldozni a Főváros működését. Lados Tamás, a Momentum kerületi elnöke nem ér ennyit – fejtették ki.

A Demokratikus Koalíció állítja: továbbra is nyitott a megegyezésre, de csak Újbudán, és csak tárgyalásos úton, zsarolás nélkül. –A XI. kerületi vitákat a XI. kerületben kell megoldani, nem a Fővárosi Közgyűlésben. Ebben továbbra is számíthatnak ránk, és reméljük, hogy a kérdésben a Momentummal szembenálló többi ellenzéki párt is hajlandó lesz továbblépni azon, hogy a Momentum a Fővárost is belekeverte a kerületi vitába – zárták közleményüket.

A Momentum szerint viszont a konfliktus oka, hogy két önkormányzati politikusuk is országgyűlési képviselő lett Újbudán, de a Demokratikus Koalíció nem szeretné, ha mindkét, korábban egyéni önkormányzati mandátumot nyert momentumos politikus helyén ismét egy párttársuk lenne az ellenzék közös jelöltje. A momentumosok viszont úgy vélik, hogy a DK veszélyeztetné az ellenzéki győzelmeket, ezért ragaszkodnak hozzá, hogy Gyurcsányék tartsák magukat a korábban, 2019-ben kötött megállapodáshoz.

Ugyanakkor nem mindenkit érdekel a két párt vitája. Az MSZP-s Komjáthi Imre például elküldte melegebb éghajlatra a vitatkozó feleket, mondán inkább a választók megélhetésével kellene foglalkozniuk, erről itt írtunk.

Címkék: Momentum, XI. kerület, DK