Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés ülése, mert összeveszett a DK és a Momentum

Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés ülése, mert összeveszett a DK és a Momentum

A Fővárosi Közgyűlés rendes ülése a Városháza Dísztermében 2022. január 26-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára összehívott ülése. Karácsony Gergely főpolgármester újságíróknak ezt a fővárosi koalíciót alkotó pártok vezetői között lévő konfliktussal indokolta – számolt be az MTI.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem a fővárosi frakciók, nem a polgármesterek között, hanem pártvezetői szinten van nézetkülönbség, ami a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) között „ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett”. A főpolgármester kérdésre válaszolva azt közölte: a közelgő időközi választások miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy „ma nem tudunk dolgozni”.

Azt írják, hogy nem a parlamenti mandátumhoz jutó Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi posztjára a DK által jelölt Bősz Anett személyével kapcsolatban van vita. Ezt a főpolgármester mondta, megjegyezve: Bősz Anett jelölésének kifejezetten örül, kiváló politikusnak tartja. Karácsony Gergely közölte: ha megvan a pártok közötti megállapodás „a tőlünk független ügyekben”, akkor vissza tudnak térni a saját feladataikhoz. Nagy valószínűséggel a jövő héten nem tudják pótolni a közgyűlési ülést, várhatóan két hét múlva tartják majd meg – tette hozzá.

Karácsony Gergely később a Facebook-oldalán azt írta, ez volt az első alkalom, hogy a pártügyek felülírták a város ügyeit, de garantálja, hogy egyben az utolsó is.

Mint az atv.hu megtudta, a konfliktus oka az, hogy a Momentum két önkormányzati politikusa is országgyűlési képviselő lett Újbudán. Orosz Anna, a kerület momentumos alpolgármestere és Bedő Dávid, a párt önkormányzati képviselője is a parlamentet választották a helyi hivataluk helyett, ezért Újbudán két időközi önkormányzati választásra is sor kerül hamarosan. A Demokratikus Koalíció azonban nem szeretné, ha mindkét, korábban egyéni önkormányzati mandátumot nyert momentumos politikus helyén ismét egy párttársuk lenne az ellenzék közös jelöltje. A momentumosok szerint azonban ezzel a DK veszélyeztetné az ellenzéki győzelmeket, ezért ragaszkodnak hozzá, hogy Gyurcsányék tartsák magukat a korábban, 2019-ben kötött megállapodáshoz, melynek értelmében ezek momentumos körzetek maradnak. A Momentum azt közölte, hogy nem Bősz Anettel van problémájuk, az ő kinevezését támogatni fogják a jövőben, de ehhez a DK-nak gesztusokat kell gyakorolnia.

Pikó András, Józsefváros polgármestere, aki a fővárosi Momentum-frakció párton kívüli tagja, úgy kommentálta a történteket Facebookon, hogy „a zsarolás, a politikai kiszorítósdi és pozíciószerzés és az ezt szolgáló taktikázás nem szolgálja az ellenzék közös munkáját, nem érdeke a választóinknak és ellehetetlenítheti azt a konstruktív partnerséget, amelyre április 3-a után a fővárosban mindennél nagyobb szükség lenne. Ennek érdekében mihamarabb tárgyalóasztálnál, a választóink és a főváros iránt érzett felelősséggel kell megtalálniuk az érintett pártoknak a vitás kérdésekre a megoldásokat”.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció vezetője a határozatképtelenséget újságíróknak úgy kommentálta, hogy „a baloldali pártok viszálykodásai és belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni”. A közgyűlésnek 37 napirendi pontja volt, köztük a költségvetés és cégek beszámolói, valamint fejlesztéssel kapcsolatos ügyek. – Mi arra készültünk, hogy fontos kérdésekben elmondjuk a véleményünket és fontos javaslatokat tegyünk, de erre most nincs lehetőség – mondta. 

DK: támogassa a Momentum Bősz Anettet!

A Demokratikus Koalíció közleményt adott ki. Ebben arról írtak, hogy „Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselővé válásával a Demokratikus Koalíció Bősz Anettet bízta meg azzal a feladattal, hogy a DK következő főpolgármester-helyettese legyen. Bár 2019. óta természetes, hogy az ellenzéki pártok az ellenzéki együttműködés keretében megszavazzák egymás jelöltjeit Budapesten, a Momentum hivatalosan arról tájékoztatta a DK-t, hogy a két párt közötti, időközi választásokkal kapcsolatos viták miatt nem fogja megszavazni Bősz Anett főpolgármester-helyettessé válását – ezért döntött a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés elhalasztása mellett.”

A DK felszólította a Momentumot, hogy szavazza meg Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek a következő Fővárosi Közgyűlésen. „Nagyon reméljük, hogy a Momentum elnökválasztó tisztújítása pontot tesz a belső vitáik végére, és megszűnik a megegyezés minden akadálya” – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy nem szabad pártpolitikai érdekek miatt veszélybe sodorni az ellenzéki többséget és Budapest kormányozhatóságát.

Karácsony: Kudarc a Néprajzi Múzeum átadása

Karácsony Gergelyt több más témában is kérdezték az újságírók. A főpolgármester arra a kérdésre, miért nem vett részt a Néprajzi Múzeum átadóján, azt közölte: nem támogatja a Városliget beépítését, és nem szerette volna azt a félreérthető üzenetet küldeni a jelenlétével, mint hogyha ez az álláspontja megváltozott volna.

Arra, hogy kudarcként élte-e meg a múzeum átadását, azt válaszolta: Budapest szempontjából kudarc, hiszen – mint fogalmazott – egy rendkívül drága beruházást a kormány a Városligetben akar megvalósítani, miközben azt gondolom, hogy mindenki megelégedésére tudnánk új kulturális intézményeknek örülni olyan helyeken, amik konszenzust élveznek, a Városliget nem ilyen.

A főpolgármester ugyancsak kérdésre válaszolva sikeresnek ítélte a közműholding tavalyi évét. Azt mondta, hat veszteséges cégből csináltak egy nyereségeset, és spóroltak hárommilliárd forintot a működésen. Megjegyezte: a város hatékonyabban működik, kihasználják a szinergiákat, amit első ciklusában Tarlós István korábbi főpolgármester is fontosnak tartott.

A rakparttal kapcsolatos kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, a szakmai szervezetek támogatják a rakpart gyalogossá tételét, „hiszen az összes zöld, civil és más szervezet tulajdonképpen a teljes rakpart teljes lezárását szeretné”.

Ugyancsak kérdést kapott a témában Wintermantel Zsolt, aki erre úgy reagált: Karácsony Gergely azt ígérte a kampányában, hogy a budapestiekkel egyeztetve, a civil szervezetekkel koordinálva, a társadalmi párbeszédet lefolytatva fogja a különböző intézkedéseket végrehajtani. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a főpolgármester nem beszélt a rakpart lezárásának tervéről az országgyűlési választás előtt, nehogy a budapestiek rosszul szavazzanak.

Wintermantel Zsolt úgy vélte, a városvezetésnek vissza kellene térnie a demokratikus működéshez, a párbeszédhez, és meg kellene hallgatni egymás véleményét. A városban tapasztalható közlekedési nehézségekre hivatkozva kijelentette, nem szabad a budapestiek idegeit ilyen helyzetben tovább borzolni. Társadalmi támogatottság nélküli, szakmailag nem egyeztetett intézkedésről még beszélni sem érdemes a nyilvánosság előtt – jegyezte meg.