DK: „Orbán törvénytelen kormánya megszállta Magyarországot”

DK: „Orbán törvénytelen kormánya megszállta Magyarországot”

A Fudan Egyetem kampuszának kiszemelt helyszín (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki pártok az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra reagáltak, hogy az Alkotmánybíróság honlapján közölt döntés szerint nem lehet népszavazást tartani a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében.

Az LMP szerint teljesen egyértelmű, hogy a nagyobbik kormánypárt azért nem akarja a referendumot, mert pontosan tudja, hogy a magyar emberek többsége azt gondolja: a Fudan Egyetem megépítésénél fontosabb, hogy a magyar diákoknak legyen elegendő kollégiumi férőhely, ahogy azzal is egyetértenek, hogy nevetséges három hónapra adni álláskeresési járadékot egy olyan országban, ahol a munkakeresés átlagos ideje csaknem másfél év.

„A Fidesz megpróbálhatja elkaszálni annak a lehetőségét, hogy a többség egyértelműen ki tudja fejezni ebben a két kérdésben az álláspontját, de nem tud változtatni azon a tényen, hogy ezekben a kérdésekben az álláspontja mögött nincs társadalmi támogatottság. Mi pedig meg fogjuk találni azokat az eszközöket", amelyekkel "a többség álláspontjának érvényt tudunk szerezni" - írta Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő.

Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője, pártigazgatója felidézte: hétfőn szó szerint azt mondta a parlamentben, hogy "amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet majd népszavazáson". "Friss hír, hogy a fideszes tagokkal feltöltött Alkotmánybíróság elkaszálta az ellenzék népszavazási kezdeményezését" - folytatta Sebián-Petrovszki László. Úgy fogalmazott, nem kellett sokat várni, hogy "az Orbán-rendszer megerősítse, amit a Demokratikus Koalíció képvisel: Orbán Viktor törvénytelen kormánya megszállta Magyarországot és tönkreteszi a hazát".