Dobrev Klára szerint jövő héten mutatják be az ellenzék programját

Dobrev Klára szerint jövő héten mutatják be az ellenzék programját

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc 2019. április 14-én az Élet menetén (Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 168 óra honlapján futó Keljfeljancsi vendége volt szerdán Dobrev Klára, ahol Fiala János műsorvezető az ellenzéki összefogás látszólagos szervezetlenségéről és eddig nem ismertetett programjáról kérdezte a DK EP-képviselőjét.

Fiala arról kérdezte Dobrevet, hogy miért közli az Egységben Magyarországért pártszövetség olyan köztársaságielnök-jelöltek neveit (például Iványi Gáborét, aki az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke), akikről még nincs teljes egyetértés. A DK-s politikus állította, hogy az ellenzéknek több alkalmas államfő-jelöltje is van, „míg Orbán Viktor csak rábökött valakire” (azaz Novák Katalinra). Neveket pedig azért dobnak be, hogy a nyilvánosság is lássa, az ellenzékben valódi vita zajlik, ezt nevezik ugyanis demokráciának.

A felvetésre, hogy összefogás még nem közölte teljes programját, Dobrev azt mondta, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a jövő héten fogja azt bemutatni.

Azonban jelenleg még az ellenzék közös listáját sem teljesen ismerjük, akiket pedig igen, azok közül Dobrev és Karácsony sem fog beülni a parlamentbe. A DK-s politikus szerint az, hogy a lista elején kapott helyet ő és a budapesti főpolgármester, csupán egy szimbólum, az erre történő javaslat pedig Márki-Zay Pétertől érkezett. „Arról, hogy kire milyen feladatok várnak pontosan, április 4-én beszélünk majd” – jelentette ki Dobrev.

Fiala kérdésére, miszerint nem volt-e fegyelmezetlenség Jakab Péter részéről, hogy úgy jelentett be jobbikos roma jelöltet, hogy arról nem egyeztetett a többi párttal, Dobrev hangsúlyozta: senkinek semmi beleszólása nem lehet abba hogy kiket indít a Jobbik a listáján – annak ellenére sem, hogy még nincs megállapodás a három roma képviselő személyéről. A pártja részéről úgy gondolja, sokat tettek azért, hogy több roma politikus legyen a pártokban, ám emellett rengeteg roma aktivistára is szükség lenne a kampányban.

Dobrev Klára a maga szerepéről elmondta, az, hogy valaki Brüsszelben dolgozik képviselőként, nem jelenti azt, hogy kevésbé foglalkozna Magyarország belügyeivel. Példaként magát és Donáth Annát hozta fel, szerinte ugyanis mióta EP-képviselők lett, még aktívabbak lettek idehaza. Szerinte „helyre kell hozni az EU és Magyarország kapcsolatát, és el kell érni, hogy az EU-s pénzek Magyarországra jöjjenek. Ennek most Orbán Viktor a legnagyobb akadálya”.

Fiala kérdésére, miszerint belefér-e ebbe a képbe az, hogy a Márki-Zay kampányt támogató milliárdos, Bige László 10 milliárdos üzletet köt Mészáros Lőrinccel, majd Márki-Zay felhívja ennek kapcsán, Dobrev azt mondta, hozzá kell szoknia az embereknek az új politikusi attitűdökhöz. – Márki-Zay Péter már csak ilyen, mindenkit felkeres, konzultál – magyarázta a politikus.

Nem maradhatott ki a beszélgetésből az sem hogy, a kormánypártok „Mini Feri”-kampányára is reagáljon Dobrev. Elmondása szerint a Fidesz elképesztően fantáziátlan kampányt folytat, a Mini Feri-plakátokon láttán pedig konkrétan elnevette magát. Az előválasztás alatt tapasztalt, kormánypárti médiából érkező „Gyurcsánynézás” kapcsán megjegyezte, a Fidesz nem tudja megbántani az önérzetét, ezeken a támadásokon pedig túllépett.