Eddig 20 ezren szavaztak Vona Gáborék online népszavazásán

Eddig 20 ezren szavaztak Vona Gáborék online népszavazásán

Vona Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már 20 ezer felett a voksok száma Magyarország első online népszavazásán – jelentette be a kezdeményezést elindító, Vona Gábor vezette Második Reformkor Alapítvány a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményében szombaton. Az eddigi eredmények szerint a szavazók 95,2 százaléka támogatja, hogy a határon túli magyarokhoz hasonlóan a választás napján külföldön tartózkodó magyarok is szavazhassanak levélben.

– A magas részvétel és az igenek nagy aránya miatt a Második Reformkor Alapítvány törvényjavaslatot juttat el minden parlamenti frakcióhoz és egyéni képviselőhöz (lényegében a 2013-as Fidesz által beterjesztett és elfogadott, majd másfél hónap után visszavont javaslatot kell újra elővenni), bízva abban, hogy minél hamarabb napirendre veszik az ügyet és már a 2022-es országgyűlési választáson megkönnyítik annak a körülbelül félmillió magyarnak a szavazását, akik külföldön tartózkodnak – közölték. Hozzátették: álláspontuk szerint a koronavírus-járvány elhúzódása és a bizonytalan jövő a levélszavazás lehetőségének napirendre vételét külön indokolja.  

Arra is emlékeztettek, kezdeményezést több közéleti szereplő is támogatja, például Karácsony Gergely főpolgármester, Fekete-Győr András Momentum-elnök és egyben a párt miniszterelnök-jelöltje és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, egyben a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője.

Az online népszavazás szerda éjfélig tart, itt lehet voksolni.