Egy francia miniszter szerint baj lehet belőle, ha európai országok kínai és orosz vakcinát vesznek

Egy francia miniszter szerint baj lehet belőle, ha európai országok kínai és orosz vakcinát vesznek

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinái Hasitz Ágnes háziorvos szentendrei rendelőjében 2021. február 27-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nehéz helyzetben vagyunk, amikor szolidaritást vállalni is nehezebb, de a megoldást mindig az európai keretek között kell megtalálnunk – fogalmazott az RTL rádiónak Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős minisztere. Hozzátette, ettől a kerettől nem lenne szabad eltérnie egyetlen uniós országnak sem, hiszen ezek ugyanúgy élvezik a közös felelősségvállalás előnyeit.

A miniszter elmondta, hogy a vakcinaszállítást fel kell pörgetni, hiszen sok ország komoly nehézségekkel küzd, ez azonban nem jelenti azt, hogy az EU-n kívüli forrásokhoz kell fordulniuk. A kínai és az orosz vakcina vásárlása komoly problémát okoz, és a közös felelősségvállaláson túl egészségügyi kételyeket is felvet, hiszen az oltásokat az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte – mondta el Clément Beaune. – Senki sem teheti meg, hogy kihasználja az EU jelentette előnyöket, de közben megkerülve az uniót, máshonnan is vásárol – tette hozzá.

A francia miniszter Szlovákiát és Csehországot emelte ki, de mint ismert, hazánk is jelentős mértékben támaszkodik a „keleti vakcinákra”. A magyar kormány január eleje óta hangsúlyozza, hogy Brüsszel lassan szállít, és a magyar oltási program egyetlen problémája, hogy nincs kellő számú vakcina, ezért kellett Kínához és Oroszországhoz fordulni segítségért. Magyarország jelenleg az egyik legmagasabb átoltottsági aránnyal rendelkezik az Európai Unióban, amit az orosz és a kínai vakcinák nélkül nem lehetett volna elérni.

E hét végére azonban az is kiderült, hogy az oltási program legfőbb gondja nem a kevés vakcina, hanem a szervezetlenség. A rendszer péntekre látványosan összeomlott, és ezt Orbán Viktor miniszterelnök is elismerte pénteki rádiós interjújában.