Egy hónapon át nem volt fűtés a győri Petz Aladár Kórház szülészetén és urológiáján

Egy hónapon át nem volt fűtés a győri Petz Aladár Kórház szülészetén és urológiáján

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy csőtörés miatt közel egy hónapon át nem, vagy alig volt fűtés, és a melegvíz-ellátás is akadozott a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház E épületében, ahol az urológiai és a szülészet-nőgyógyászati osztály is üzemel. A négy héten át elhúzódó üzemzavar során a szülészeten hősugárzók beüzemelésével próbáltak küzdeni a hideg ellen, de mivel a készülékek túlterhelték a villamos-hálózatot, a vészhelyzeti takarókat is be kellett vetni – írta végső elkeseredésében egy zárt Facebook-csoportban az intézmény egyik vezető beosztású dolgozója. (Védelme érdekében mind az ő, mind pedig csoport nevét bizalmasan kezeljük.) Mint megtudtuk, az alkalmazottak mindvégig abban reménykedtek, hogy az üzemzavart egy-két napon belül elhárítják – lévén egy megyei csúcsintézményről van szó, ahol felnőtt páciensek mellett újszülöttek is vannak –, ám ebből végül négy hét lett. Forrásunktól megtudtuk, az utóbbi napokban történt érdemi javulás, mostanra már van fűtés és meleg víz is, és bíznak benne, hogy újabb üzemzavar a fűtési szezonban már nem lesz.

Lapunk az ügyben az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ) fordult kérdésekkel, amely illetékességből továbbította megkeresésünket a győri kórháznak. Az intézmény megerősítette értesüléseinket. – A D és E épület között egy szekunder oldali fűtési vezetéken, valamint egy melegvíz-vezetéken több helyen csőtörés keletkezett, melyek feltárása azonnal megkezdődött. Ideiglenes vezeték kiépítésével az épület fűtése is biztosított. A kórtermekben átlagosan 21,25 Celsius fok a hőmérséklet – adtak tájékoztatást a jelenlegi helyzetről.

A válaszból kiderül az is, hogy az „átmeneti fűtési nehézség” a szülészeti, nőgyógyászati és az urológiai osztályokon összesen nagyságrendileg 100 beteget érint. – A kórház mindent megtesz a betegek komfortérzetének javítása érdekében, ennek megfelelően ideiglenes villamos-, illetve klímaberendezésekkel történő fűtésrásegítést biztosított az érintett osztályokon, valamint plusz takarók kerültek kiosztásra – áll a kórház válaszában. Hangsúlyozták azt is, az intézményben folyamatosan biztosított a biztonságos betegellátás. A győri kórház közölte továbbá, hogy a csővezeték végleges kiépítésére előterjesztéssel éltek a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) felé, az intézmények vezetői pedig mindent megtesznek a hiba mielőbbi, végleges elhárításáért.