Egy kézben a kereskedelem?

Egy kézben a kereskedelem?

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Forrás: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemzeti Kereskedelmi Hivatal néven formálódik egy olyan új csúcsszervezet, amely az élelmiszer-biztonságért és kiskereskedelemért lenne felelős – értesült a Népszava több szakmai forrásból. 

A lap úgy tudja, a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium alá kerülő új hivatalhoz meglehetősen sokféle feladatot rendelnének, akár más tárcáktól átcsoportosítva is. Forrásaik szerint ide kerülne többek között a Miniszterelnökség alá tartozó kormányhivataloktól a fogyasztóvédelmi ellenőrzés, továbbá a kereskedelempolitika területe. A legnagyobb falat az élelmiszer-biztonság lenne, de a lapnak nyilatkozó szakértők szerint erről még nem született végső döntés: Nagy Mártonék ezt az ágazatot is mindenképp vinnék, de a területért megosztva felelős Agrárminisztérium és a Miniszterelnökség küzd ez ellen, már csak azért is mert a presztízsveszteség mellett sokmilliárdos bevételtől esnének el.

Bár a kormányzat a Népszava egyetlen kérdésére sem válaszolt, az új csúcshivatal létrehozása egyenes következménye lenne annak, hogy idén januártól már a Nemzetgazdasági Minisztérium felelősségi körébe tartozik a kereskedelem és a fogyasztóvédelem. Forrásaik úgy fogalmaztak, a közigazgatás karcsúsítása mellett az egyéni ambíciók is szerepet játszanak az újabb átalakításában: Orbán Viktor miniszterelnök „aktuális adu ásza”, Nagy Márton vállalkozott arra, hogy „kihozza a maximumot” az ágazatból, s ehhez jóváhagyást is kapott.

Volt, aki azt mondta, hogy a nagy átszervezés már januárban elkezdődött, s az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Nobilis Márton alól vezényeltek át tíz, kiskereskedelemmel foglalkozó hivatalnokot Nagy Mártonékhoz.

Noha korábban elsősorban kereskedelem és a fogyasztóvédelem került fókuszba, a nemzetgazdasági minisztérium augusztus eleji közleményében már vannak utalások arra, hogy ennél többet szeretne a tárca, hiszen úgy fogalmazott: „a kormány kiemelt célja a magyar állampolgárok anyagi biztonságának és egészségének garantálása” ezért továbbra is fellép azért, hogy a jogsértő, tisztességtelen vállalkozások ne okozhassanak „egészségügyi károkat.”

Ez utóbbival a most még az Agrárminisztérium háttérintézményeként működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (Nébih) utalhattak. A Népszava ugyanis úgy véli, most már a Nébih-ért folyik a küzdelem. hiszen ha a hivatal is megy, akkor a hozzájuk tartozó élelmiszerlánc-felügyeleti díjak is. A 2012-ben létrehozott felügyeleti díjat pedig úgy alakították ki, hogy abból önfenntartóvá tegyék a élelmiszer-biztonsági felügyeleti tevékenységet. 

Arról ellentmondásos hírek jutottak el a Népszavához, hogy miként áll most az átszervezés. Volt olyan szakmai forrásuk, aki már tényként említette, hogy a Nébih 1500 munkavállalójából 50-100 fő átkerülhet a Nagy Mártonéknál felálló új hivatalba.