Egy vonat kisiklott, egy pedig munkagépnek ment neki

Egy vonat kisiklott, egy pedig munkagépnek ment neki

Pótlóbuszra váró utasok Lőkösházánál 2023. augusztus 29-én. Előző nap kisebb baleset történt a vonalon. (Fotó: Beliczay László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két furcsa baleset is történt a vasúton hétfő délután, mindkettőnél elhúzódik a helyreállítás, úgyhogy kedd reggel is áll a forgalom az érintett szakaszon – szúrta ki a Hvg.hu. Kollégánk is Lőkösházánál pótlóbuszra volt kénytelen átszállni. 

Egy személyvonat mozdonya Veszprém és Eplény között siklott ki hétfő délután, személyi sérülés nem történt, mert a vonat a baleset idején épp kis sebességgel haladt. A mozdonyt hamar visszaemelték, viszont a pálya helyreállítása elhúzódik, ezért kedd kora délutánig pótlóbusz jár Veszprém és Zirc között. 

Ugyancsak kisebb baleset történt Békéscsaba és Szabadkígyós között, ahol egy, a vasúti pályát felújító munkagép túl közel volt a sínhez, és az arra közlekedő Maros InterCity súrolta a munkagép oldalát. Személyi sérülés itt sem történt, viszont a műszaki mentés ideje alatt, várhatóan kedd délelőttig nem járnak a vonatok. A nemzetközi vonatok utasait Békéscsaba és Lőkösháza, a személyvonatokét Békéscsaba és Kétegyháza között pótlóbuszokra szállítják át.

Kollégánk a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy milyen következményekkel járt a munkagépes baleset: kedd reggel a Muntenia nemzetközi InterCity-vel utazott Temesvárról Budapest felé, amikor a határellenőrzés után leszállították Lőkösházánál. Egy mávos ment végig a vonaton és szólt az utasoknak, hogy egy korábbi baleset miatt Békéscsabáig pótlóbusszal kell továbbmenni. Kollégánk szerencsésnek mondhatta magát, mert húsz perc várakozás után felfért az első buszra, az utasok másik fele viszont várhatott az újabb buszra. Arról, hogy emiatt mekkora késéssel érkeznek meg Budapestre, semmiféle információt nem kaptak. A busz egyébként más faluban is megáll, ahol ugyancsak felszállnak helyi utasok, lassan már az állóhely is elfogyott. 

Arról, hogy hogyan épült le a vasút, és hogyan jutott oda a kormány, hogy tíz mellékvonalon felfüggesztette a személyszállítást, ITT olvashatnak.