Egyes felnőttpelenkák és sztómazsákok olyan drágák lettek, hogy kiesnek a tb-támogatásból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hónapokban 50 terméket töröltettek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő listájáról, leginkább azért, mert a forgalmazók nem tudják annyiért beszerezni őket, amennyiért az állam engedélyezné az árusításukat. 3400 termékből az 50 törlését kérték a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatási (NEAK) listájáról, az esetek egy jelentős részében maguk a gyártók vagy a forgalmazók, mivel ezek a termékek már drágábban szerezhetők be, mint az állam által meghatározott ár – derül ki az RTL Híradóból, ahol Rásky Lászlót, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárát kérdezték meg erről.

A törölt tételek között sztómazsák, gurulós járókeret és felnőttpelenka is szerepel. Vannak ugyan alternatívák, ahogyan erre Plavecz Lívia, a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó Korzett Kft. ügyvezetője is rámutatott, jelentek meg a NEAK listáján új termékek, ám ezekről nem tudni, hogy milyen minőségűek és mennyire képesek kiváltani a korábbi cikkeket.

Az Orvostechnikai Szövetség szerint a megoldás az volna, ha az állam többet fizetne a forgalmazóknak ezekért a termékekért. A javaslataikat elküldték a NEAK-nak és az egészségügyi államtitkárságnak. A Híradó kérdésére a Belügyminisztérium azt közölte, hogy vizsgálják a javaslatok indokoltságát, költségvetési forrásigényét és a forrásteremtés lehetőségét.