Egyházi lapértesülés: Ferenc pápa Orbánnal és Áderrel sem akar találkozni

Egyházi lapértesülés: Ferenc pápa Orbánnal és Áderrel sem akar találkozni

Vatikánváros, 2020. február 14. Ferenc pápa kezet fog Áder János köztársasági elnökkel magánkönyvtárában a Vatikánban 2020. február 14-én. A római katolikus egyházfő négyszemközti audiencián fogadta a magyar államfőt. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Titokban nagy erőkkel győzködi a magyar kormány a vatikáni apparátust, hogy a katolikus egyházfő szeptember 12-én ne csupán 3 órát töltsön Magyarországon az Eucharisztikus Világkongresszus zárómiséje alkalmából, miközben utána három és fél napra Szlovákiába megy. Ezt ugyanis Budapest erősen sérelmezi – közölte a National Catholic Register, a legnagyobb tengerentúli római katolikus hírforrás, amely magyar és vatikáni forrásokból értesült erről.

A katolikus lap arról is ír, hogy a magyarországi pápalátogatás végleges menetrendjét már másfél hete be kellett volna jelenteni, de ez elmaradt, mert a magyar fél a színfalak mögött igyekszik jobb belátásra bírni az egyházfőt, számol be a hvg360.

Egy jól értesült budapesti forrás azt mondta „egyre nagyobb a politikai feszültség a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, beleértve az elnöki palotában tett látogatást, pedig annak része kéne lennie a programnak”. a lap szerint bár a múlt héten már Semjén Zsolt miniszter-elnök-helyettes és Erdő Péter bíboros is Rómába utazott és bevetette magát az ügy érdekében, vagyis hogy Ferenc pápa találkozzon Áder Jánossal és Orbán Viktorral. Ám a terv egyelőre továbbra is az, hogy a Szentatyát Ferihegyről közvetlenül a Hősök terére viszik, majd onnan autóval indul tovább Pozsonyba.

A Register emlékeztet ugyanakkor arra is, hogy Ferenc pápa korábban se titkolta, hogy nem áll szándékában Orbánnal és Áderrel találkozni. A beszámoló szerint a szentatya, amikor tavaly először felmerült a magyarországi látogatás ötlete, világossá tette, hogy csak és kizárólag a világkongresszust kívánja felkeresni, egyébként nem tervez magyarországi látogatást.

Magyar források azt közölték, hogy a feszültség azért alakult ki, mert a vendég el akar kerülni minden politikai megbeszélést, ezért nem hajlandó felmenni a Várhegyre sem. A vatikáni külügy hírszolgálatának egyik szerkesztője úgy értékelte, hogy valami nagyon nincs rendjén az út körül, diplomáciai és protokoll szempontokból egyaránt.

A katolikus újság szerint hatalmas pofonnal ér fel Orbán Viktor szemszögéből, egyben sértés a magyaroknak, ha maradna az eddigi program.

A sejtések szerint Ferenc pápa döntésének háttérben világnézeti ellentétek húzódnak. Ferenc pápa ugyanis nem ért egyet az Orbán-kabinettel és egy-két magyar püspökkel sem a magyar bevándorláspolitika ügyében. Bennfentesek szerint az sem arat sikert, hogy a magyar miniszterelnök ugyan az ország keresztény identitásának védelmét hirdeti és segítséget nyújt az üldözött keresztényeknek a világban, ám eközben összecsap az EU-val a jogállam kapcsán.

Mint írják, Ferenc pápa annak is tudatában van, hogy jövő tavasszal választás lesz Magyarországon, és nem szeretné, ha a látogatás befolyásolná az eredményt.

A katolikus lap szerint korábban nem fordult még olyan elő, hogy a pápa egy ország fővárosába látogatva ne találkozott volna az állami vezetőkkel. Igaz, mint írják, az sem mindennapos, hogy az egyházfő ellátogat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra: ilyen utoljára húsz évvel ezelőtt fordult elő.

A Register azt is hozzáteszi, hogy alighanem teljesen más lesz a légkör viszont Szlovákiában, mert az ottani rendszernek sokkal jobb a megítélése a Vatikánban.

– Ezek után magyar részről lélegzetvisszafojtva várják, hogy mi lesz a döntés a Vatikánban. Azt remélik, hogy legkésőbb a következő héten közlik velük az eredményt – jelenti a lap.