Elhunyt Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

Elhunyt Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A Sára-Csoóri Életmûdíjjal kitüntetett Vitézy László Balázs Béla-díjas producer, forgatókönyvíró, filmrendező, érdemes és kiváló mûvész a budapesti Danubius Hotel Helia szállodában 2021. november 19-én. (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Édesapám, Vitézy László  83 éves korában péntek hajnalban elhunyt. Köszönök mindent, Papa! – jelentette a gyászhírt fia, Vitézy Dávid a Facebook-oldalán. 

Vitézy László 1940-ben született Budapesten. 1969 és 1973 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televíziórendező szakos hallgatója volt, majd 1973 és 1979 között a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja, 1979 és 1981 között pedig a Híradó- és Dokumentumfilmstúdió rövidfilmrendezője – idézte fel az MTI. 1981-ben a Társulás Stúdió alapító játékfilmrendezője, 1988-ban a Mozgókép Demokratikus Szakszervezet egyik alapítója volt.

Munkásságát számos díjjal elismerték, a Kossuth-díjat tavaly kapta meg Magyarország számára kivételesen értékes és az egyetemes filmművészetet is gazdagító művészi pályafutása, a Budapesti Iskola ikonikus alakjaként a szocializmus tabutémáit szociografikus alaposságra építő kifinomult művészi igénnyel megjelenítő alkotásai, a magyar irodalom klasszikus műveit méltó módon adaptáló rendezései elismeréseként.