Elkészült a magyar fejlesztésű koronavírus-teszt prototípusa

Elkészült a magyar fejlesztésű koronavírus-teszt prototípusa

Koronavírus-minták teszteléséhez készül egy munkatárs a Nemzeti Népegészségügyi Központban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkészült az első hazai fejlesztésű Covid-teszt prototípusa, amely lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél – jelentette be az MTI szerint az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Kásler Miklós tárcavezető közölte, ez a fejlesztési eredmény azt is jelenti, hogy olyan módszer áll rendelkezésre, amely alapja lehet a szintén hazai oltóanyag kifejlesztésének. Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy a koronavírus sikeres izolálása és szaporítása után elkezdődött a vírus genetikai vizsgálata, beazonosítva azokat vírustörzseket, amelyek a magyarországi megbetegedéseket okozták.

A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, a gyorsteszt gyártását néhány héten belül elkezdik – hangzott el a tájékoztatón.