Ellenzékiek büntetésével indul az Országgyűlés

Ellenzékiek büntetésével indul az Országgyűlés

Az Országgyűlés ülése 2018. december 12-én, a túlóratörvény elfogadásakor. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február 18-án veszi kezdetét az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, vagyis beindul újra a törvényalkotás. Az első napon máris terítéken lesz két ellenzéki képviselő – a Párbeszédet képviselő Tordai Bence, illetve a DK-s Varju László – megbüntetése.

Emlékezetes, hogy múlt év végén látványos és sokszor hangos akciók zajlottak a parlament üléstermében, elsősorban az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett szabályozás miatt. Most a tavaly december 10-i események vannak terítéken, amikor az obstrukció sajátos formájával próbálkozott több baloldali párt, a túlóratörvényhez összesen csaknem 3000 módosító javaslatot nyújtottak be. Ha arról mind szavaztak volna a képviselők, igencsak sokáig elhúzódott volna.

Az ülés napirendjének megállapításakor azonban Kövér László házelnök közölte, hogy az igazságügyi bizottság – ebben a testületben is kormánypárti többség van – javaslatára egyetlen döntéssel határoznak majd a teljes csomagról. Az ellenzéki képviselők erre sípolni és kiabálni kezdtek, a házelnök közölte is, hogy „az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre”. Nem sokkal később egyébként az ellenzéki képviselők többsége ki is vonult az ülésteremből.

A történtek miatt hét politikus – Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Szabó Sándor, Tordai Bence, Tóth Bertalan, Varju László és Harangozó Tamás – 400–600 ezer forintos pénzbüntetést kapott. Amennyiben a szankció miatt fellebbeznek, az Országgyűlés plenáris ülésén kell a végleges döntést hozni, habár a kormánypárti kétharmad miatt nem igazán lehet várni, hogy számukra kedvező határozat szülessen. A hétfői ülésnapon Tordai Bence és Varju László ügye kerül a parlament elé; az egyelőre nem világos, hogy a többiek esetében ez mikor várható. Ahogy egyelőre az is kérdéses, hogy a két nappal későbbi, vagyis a túlóratörvény elfogadásának napján zajlott botrányos jelenetek miatt sorra büntetett ellenzéki képviselők tiszteletdíjának csökkentésére vonatkozó javaslatról mikor hozhat döntést az Országgyűlés.

Botrányos ülésen szavazta meg a Fidesz a rabszolgatörvényt, az ellenzék csalást kiált, Orbán Viktor elégedett | Magyar Hang

Cikkünk folyamatosan frissül. Ma szavazott a Munka törvénykönyve rabszolgatörvényként emlegetett módosításáról és a közigazgatási bíróságokról az Országgyűlés. Több tucatnyi más javaslattal egyetemben. Az ellenzék megpróbálta megakadályozni a szavazást, de sikertelenül. Szerintük a kormány törvénytelenül verte át akaratát. Az ülés után tüntetés kezdődött a városban.

A parlamenti ülésszakok első napján egyébként nem ritka, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel napirend előtt. Az előzetes napirendben egyelőre nem szerepel, hogy a kormányfő felszólalásra jelentkezett volna, de ez még változhat. Hétfőn lezajlanak még a szokásos interpellációk, azonnali kérdések és kérdések, majd a következő két napban több nemzetközi szerződés mellett a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartójává váló Maecenas Universitatis Corvini létrehozásáról tartanak általános vitát.