Első olvasatra a Momentum és az MSZP is támogatja Karácsony ötletét, az újraindítási adót

Első olvasatra a Momentum és az MSZP is támogatja Karácsony ötletét, az újraindítási adót

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum és az MSZP is támogatását fejezte ki a Karácsony Gergely főpolgármester által szerdán bejelentett, újraindítási adó kapcsán a Magyar Hang megkeresésére. – A főváros egy fél százalékos, úgynevezett újraindítási adó bevezetésén gondolkozik, amelyet az ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzési adóalappal rendelkező vállalkozásoknak kellene fizetniük, amíg Budapest ki nem jut a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból – mondta egész pontosan a főpolgármester szerdán.

A javaslatra a Momentum úgy reagált a Magyar Hangnak, az elmúlt hónapokban számos szakmai javaslatot tettek a koronavírus-járvány által sújtott ágazatok, vállalatok helyzetének javítására. – Egyelőre nem ismerjük a konkrét részleteket, de a rendelkezésre álló információk alapján úgy gondoljuk, hogy a főváros által javasolt intézkedés a mi szemléletmódunkkal összhangban alkalmas lehet arra, hogy időlegesen megakadályozza a még súlyosabb gazdasági krízis kialakulását.

Hozzátették: elsősorban a kormány feladata lenne az önkormányzatok és a nehéz helyzetbe került szektorok pénzügyi támogatása egy gazdasági válsághelyzetben, például a vadászati kiállítás 50 milliárdos kiadását inkább az összeomlóban levő fővárosi turisztikai-rendezvényes szektorra kellene fordítani. – Mivel ezt nem teszi, ez egy támogatható intézkedés, hiszen a főváros a kormánnyal ellentétben nem növelheti a költségvetési hiányát (eladósodását) szabadon (...) – írták hozzátéve, a javasolt intézkedés azoktól a vállalkozásoktól vár szolidaritást, amelyek kevésbé érezték meg a válságot.

Az MSZP úgy vélekedett: „a mélyen igazságtalan kormányzati elvonások, illetve a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság olyan rést ütött a főváros költségvetésében, amelynek hatékony kezelése munkahelyeket menthet meg Budapesten”. – Az MSZP – felelős szociáldemokrata politikai erőként – minden olyan előterjesztést támogat, amely nem a lakosságot terheli, hanem a gazdasági válság által nem érintett multik és nagyvállalatok szerepvállalását helyezi előtérbe a kialakult helyzet kezelésében – jelezték. 

A Magyar Hang kereste az ügyben a DK-t, a Párbeszédet és a Fideszt is, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Ugyanakkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált az újraindítási adó ötletére kormányinfón az ATV kérdésére: a baloldali válságkezelés mindig adóemeléssel jár, ők ezt el akarják kerülni. Szerinte pénzügyi értelemben mindenki az életéért küzd, de a különbség az, hogy Karácsony kiváló állapotban és jelentős tartalékokkal vette át a fővárost. Hozzátette: ha Karácsony csökkentené a főpolgármester-helyettesek és alpolgármesterek számát, azzal egymilliárd forintot tudna spórolni.