Energiafüggőség helyett otthon megtermelt energia?

Energiafüggőség helyett otthon megtermelt energia?

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„2022-ben a világnak tudomásul kell vennie, hogy a villamosenergia-termelés egyre inkább helyi szintű kérdés" - mondta Szontág Balázs, az Eaton Magyarország munkatársa. A szakértő szerint bár a XX. században a felhasználók számára könnyűvé vált az energiához való hozzáférés, ez a helyzet az utóbbi időben megingott. Új megközelítésre van szükség az energiagazdálkodás terén, bizonyos fokú önellátásra kell törekedni. 

Az Eaton szerint a megújuló energiaforrások decentralizált jellege miatt változik a hagyományos energiaellátási modell. „A napenergia fajlagos ára a legtöbb térségben alacsonyabb, mint a fosszilis tüzelőanyagoké, ezért a helyben megtermelt napenergia – energiatárolási megoldásokkal kombinálva – olyan mértékű önellátást biztosíthat a vállalkozások számára, amely lehetővé teszi számukra, hogy sikeresebben vészeljék át az energiapiaci ingadozásokat” – mondta a szakember. Így kevésbé szorulnának rá a hálózati energiára, működésüket rugalmasabbá tehetik, illetve csökkenthetik a szén-dioxid kibocsátást is. 

A cég tanulmánya szerint 2050-re a világ villamosenergia-igénye várhatóan eléri a 38 700 terawattórát, és ennek az energiának az 50 százalékát megújuló energiaforrásokból fogjuk biztosítani. A villamos energia már nem egy irányba fog áramlani, a közműszolgálatóktól a fogyasztók felé. Az új energetikai rendszerben olyan fogyasztók lesznek, akik maguk is energiatermelők. A megtermelt energia egy részét felhasználják, a fölösleget pedig visszajuttatják a hálózatba. Ez a kétirányú villamosenergia-áramlás megváltoztatja az energiagazdálkodás módját.

„A fogyasztók egyre nagyobb számban választják az elektromos járműveket, és a közlekedés villamosítása további változásokat idéz majd elő abban, ahogy az energiához viszonyulunk. A vállalkozások pedig érezni fogják a nyomást, hogy fenntarthatósági törekvéseik eléréséhez új megközelítés szükséges az energiagazdálkodás terén” – hangsúlyozta Szontág Balázs.