Értékek helyett titkokat rejtenek a balatoni strand értékmegőrzői

Értékek helyett titkokat rejtenek a balatoni strand értékmegőrzői

A fonyódi Panoráma strand bejárata (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós forrásból felújított fonyódi Panoráma strand értékmegőrzői az ország legbiztonságosabb páncélszekrényei. Ezekből még soha nem loptak el semmit. Igaz, ennek prózai oka van: bár már több éve működniük kellene, a mai napig nem használhatók. Annak ellenére sem, hogy az értékmegőrzőket felszerelték a létesítmény egyik épületében. A helyszínen egy dolgozó azt mesélte, sokan csak belépve szembesülnek azzal, hogy a szekrények nem működnek. Ez azért is vet fel kérdéseket, mert a strandot számos internetes oldalon a mai napig értékmegőrzővel hirdetik.

A néhány éve még Sándortelepi strandként emlegetett fürdőhely korábban egyike volt Fonyód hat szabadstrandjának. Az önkormányzat 2012-ben kapott uniós forrást nagyszabású turisztikai fejlesztésekre. Ennek részeként a fonyódi Bélatelepi hajókikötő korszerűsítése és a Kripta-villa megújítása mellett a Sándortelepi strand átfogó felújítására használhatták fel az elnyert 458 millió forintot. A strand felújításával azonban sok gond adódott. A közvetlenül a 2013 őszére időzített renoválás előtt derült ki, hogy a tervek és a szükséges engedélyek is hiányoznak, így csúsztak a munkák megkezdésével. A Népszabadság akkor azt írta, ebbe bukott bele a strandot fenntartó önkormányzati cég, a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. akkori ügyvezetője. A lap szerint mivel az elnyert támogatás is veszélyben forgott, 2014 májusában nekiláttak a munkának. Végül több szakaszban adták át a strandot, ami 2016-ra nyerte el mai formáját.

Egyetlen gyerek sincs a fonyódligeti Erzsébet-táborban | Magyar Hang

A Balaton leghosszabb homokos partú strandjaként reklámozott fürdőhelyet a gyermekes családok és mozgássérültek számára igyekeztek vonzóvá tenni. Igen népszerű, ottjártunkkor rengeteg családot láttunk, törülközőnyi szabad hely alig akadt. Játszóterek, napozók, pihenők készültek, új öltözőkabinokat, zuhanyokat telepítettek, és értékmegőrző is került a strandra.

Az időközben Panorámára átnevezett és fizetőssé tett fürdőhely fenntartója a már említett Városüzemeltetési Kft., amely a fonyódi strandok üzemeltetését vállalkozók bevonásával végzi. A Panoráma működtetésére a B&B Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-vel és egy egyéni vállalkozóval szerződtek. Ennek azért lehet jelentősége, mert a strandon az értékmegőrző felől tudakozódva azt mondták, az azért nem működik, mert az üzemeltetéséről nem tudtak megállapodni. Sótonyi Sándor, a B&B ügyvezetője kérdésünkre azt mondta, a szerződésükben nem szerepel az értékmegőrző üzemeltetése.

Újabb titok: lezárta a zánkai kikötőt a hajósok elől az Erzsébet-alapítvány | Magyar Hang

Kerestük a fenntartó önkormányzati társaság ügyvezetőjét, Kristóf Györgynét is. Ő azzal hárított, hogy nincs ideje válaszolni. Hidvégi József (Fidesz–KDNP) polgármester pedig nem is reagált. A fürdőhelyet ismerő forrásaink azt mondták, hogy az értékmegőrző azért nem használható, mert a felújításkor beszerzett szekrények kifejezetten beltériek, ám a mostani helyüket nem erre a célra használnák. Azt is hallottuk, hogy a szekrényeket egy másik beruházás részeként szerezték be. Korábban ugyan születtek tervek arra, hogy alkalmassá teszik kültéri felállításra, de ez elmaradt.

Nem az értékmegőrző az egyetlen gond az egyébként színvonalas stranddal. A testületi ülések jegyzőkönyveiből ugyanis kiderül, hogy a helyszín büszkesége, a felújításkor kialakított homokos part állapotának fenntartása folyamatos gondot jelent. A szél és a víz magától is erodálja, állapota a vártnál jóval gyorsabban romlik, ezért évről évre több millió forintért kell homokkal feltölteni. Forrásaink szerint ennek oka, hogy a homokfövenyt 95 centiméteres vízállásra tervezték. A vízszintet azonban ennél jóval magasabban (most 115 centi) tartják.

Mészáros Lőrinc, a Bulibáró, akinek cége a Balatont is bekebelezné | Magyar Hang

A másik öt, ingyen használható fonyódi strandra idén jár rá a rúd. Fonyód ezek felújítására – az Árpád-parti, a Báthori utcai, a Bélatelepi, a Huszka utcai és Városi strand – 450 millió forintos támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ). A polgármester a város honlapján azt közölte, főként vizesblokkokat újítanak fel, játszóterek épülnek, és különböző eszközöket cserélnek. A szabadstrandok felújításáról szóló hírt idén februárban jelentette be Guller Zoltán, az MTÜ ügyvezetője, a nyertes önkormányzatok viszont a munkákkal nem készültek el a szezonra. Képtelenség is lett volna közbeszerzéssel, kivitelezéssel ennyi idő alatt végezni – az Index szerint az MTÜ a pályázatokat eleve csak az év elején írta ki. A turisták így árkokat, munkagödröket kerülgetve juthatnak le a partra. A rosszul időzített felújítás azonban a Balaton számos települését érinti. Erre összesen 3 milliárd forintot osztott szét az ügynökség, amely 2030-ra az ország összes szabadvízi strandját megújítaná.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/31. számában jelent meg, 2019. augusztus 2-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/31. számban? Itt megnézheti!