Facebook-like miatt kellett elhagynia az iskolát egy diáknak

Facebook-like miatt kellett elhagynia az iskolát egy diáknak

Szekszárd belvárosa, a Garay tér (Fotó: Vlastito djelo/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb diák hagyta ott a szekszárdi Garay János Gimnáziumot, mert nem tűrte, ahogy az igazgatónő, Heilmann Józsefné és több tanár bánt vele. A fiút ugyanis még hétvégén is felhívták és számonkérték, amiért a Facebookon az „imádom” gombot nyomta egy iskolát érintő, az MSZP által közzétett posztra. Nem ő az első, aki Heilmann Józsefné miatt távozik, korábban Bomba Gábor jelenlegi szekszárdi ellenzéki polgármesterjelölt fiának kellett iskolát váltania. A diákcsínyből akkor rendőrségi ügy lett.

Múlt

pénteken kezdődött a történet, amikor a szekszárdi Garay János

Gimnáziumban az egyik osztályfőnök – tolmácsolva az igazgatónő

kérését – figyelmeztette a diákokat: ne lájkoljanak a

Facebookon olyan politikai cikkeket, amelyek az iskolához köthetők

– mesélte a Magyar Hangnak egy szülő. Csötönyi Valéria

elmondása szerint a tanár kiemelte az egyik diák nevét, mégpedig

az ő fia legjobb barátjáért.

A

fia – Csötönyi Pál – ezen annyira felháborodott, hogy még

aznap délután nemcsak lájkolta, hanem egyenesen az imádom gombot

nyomta a szekszárdi MSZP egyik posztjára, amely arról szólt,

hogyan hagyják ott a tanárok az intézményt. Az információ

gyorsan terjedt, másnap, vagyis szombaton reggel már csörgött is

a telefonja, az egyik tanár hívta. Édesanyja beszámolója szerint

az oktató „ordenáré stílusban” kérte számon, hogy mit

képzel magáról, majd azt mondta, azonnal hívja fel az igazgatónőt

és kérjen tőle bocsánatot. A diák azonban úgy érzete, hogy nem

tartozik bocsánatkéréssel, hiszen lehet önálló véleménye.

Hétfőn reggel első útja az igazgatónőhöz vezetett, aki – az anya elmondása szerint – ugyancsak jelezte neki, hogy ilyet nem tehet. A fiú ugyanis a diákönkormányzat elnöke, vagyis az igazgatónő szerint nem magánemberként, hanem ilyen minőségében nyilvánított véleményt. A tanuló erre közölte, hogy akkor ő nem akar a továbbiakban elnök lenni, Csötönyi Pál akar lenni, önálló, saját véleménnyel. A lemondást nem engedték neki, sőt, az igazgatónő állítólag azt mondta, hogy jegeljék az ügyet október 13-ig – vagyis az önkormányzati választások napjáig – és majd ezután térjenek vissza rá.

A fiú kiborult a történtek miatt, és szüleinek jelezte, nem akar a továbbiakban a Garayba járni. A kiíratás tervének már aznap híre ment, több tanár is igyekezett marasztalni, de a diák hajthatatlan volt. Kedden reggel már édesanyjával érkezett az iskolába, hogy a papírmunkát elintézzék. Csötönyi Valéria elmondása szerint az igazgatónő is látta őket, de inkább nem ment ki hozzájuk az irodájából. Végül egy másik, közeli iskolába iratkoztak be.

A fiú – amellett, hogy a diákönkormányzat elnöke – a helyi ifjúsági önkormányzat képviselője, az országos diákparlament tagja, több cikk is jelent meg róla a helyi újságban, számtalan dolgot intézett az iskolában még a gólyatábor szervezésében is – édesanyja szerint – szinte egyedül vett részt.

A meghurcolt fiú apja a szekszárdi közös polgármesterjelölt | Magyar Hang

Egyetlen nappal az önkormányzati választások hivatalos kampánystartja előtt Szekszárdon is bejelentették az ellenzék közös polgármesterjelöltjét. A tolnai megyeszékhelyen egy helyi vállalkozó, Bomba Gábor száll szembe a várost jelenleg is irányító fideszes Ács Rezsővel. A jelölt mögött felsorakozott minden ellenzéki párt. Bomba Gábor neve az országos sajtóba is bekerült, az ő fia volt ugyanis az, akit meghurcoltak a helyi gimnáziumban.

Korábban egyébként a Szekszárdon összeállt ellenzék polgármesterjelöltjének, Bomba Gábornak a fia is megjárta az iskolában. A 444 számolt be a történetéről, miszerint rendőrségi, illetve bírósági ügy lett egy egyszerűnek indult diákcsínyből. A fiút az igazgatónő azzal vádolta meg, hogy ő készített, és tett fel az internetre két videót, amelyekben a Hitlerről szóló Bukás című film egyik jelenete alatt az iskolát gúnyoló feliratok voltak. A gimnazistát végül családja kivette az iskolából, állításuk szerint azért, mert az igazgatónő lényegében megzsarolta őket.

Lapunk

kereste az ügyben az igazgatónőt is, amennyiben válasza

megérkezik, arról is beszámolunk.