Fekete-Győr András: A XX. század 2022-ben érhet véget

Fekete-Győr András: A XX. század 2022-ben érhet véget

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mintha a XX. század nem ért volna véget, hanem azóta is kísértene. Itt van a gyűlöletkeltés, az orosz befolyás és az állampárti eszközök formájában – erről beszélt Fekete-Győr András a Momentum évértékelőjén, amelynek az „Új évtized, új lendület” címet adták. A pártelnök azt mondta, hogy az előző évtized Orbán Viktorról szólt, a „közös problémáink, közös reményeink, közös álmaink helyett az Orbán-család magánérdekeiről, magánüzleteiről és magánvagyonáról”. A miniszterelnök kapcsán úgy fogalmazott, hogy lopott pénzből lett százmilliárdos, mégis, a vagyonnyilatkozata szerint kevesebb megtakarítása van, mint a rezidensként dolgozó húgának.

Orbán Viktor mellett a párhuzamos valóságok határozták meg a mögöttünk hagyott tíz évet a Momentum vezetője szerint. Itt említette, hogy míg egyik oldalon az hangzik el, hogy nemzeti szabadságharc, a másik oldalon az van, hogy korrupt oligarchia. Egyik oldalon gazdasági fejlődésről beszélnek, másik oldalon visszafordíthatatlan leszakadásról. A 2010-es évek „fájóan ismerősek lehetnek azoknak, akik megélték a 70-es, 80-as éveket”.

Amivel Orbánnak szembe kell néznie | Magyar Hang

Fekete-Győr András szavai szerint a XX. század 2022-ben érhet véget. – Lehet, hogy még nem bukott meg Orbán Viktor, de ma már mindenki tudja, hogy nem sebezhetetlen, hogy távolról sem legyőzhetetlen. Az öntelt, gőgös, a választókat a vadászkastélyok tornyaiból figyelő politika októberben vereséget szenvedett. A vadászkastélypolitika kudarcával a centrális erőtér eddigi formájában megszűnt – mondta, de azért azt is hozzátette, hogy a NER még itt van és a választások után tégláról-téglára kell lebontani.

Kiemelte azt is, hogy a következő évtizedben a múltat nyugdíjazzák, a jövőt pedig megalapozzák. – Más szóval: az Orbán-rendszer menni, a Momentum-kormány pedig jönni fog – mondta.

A pártelnök ezzel együtt XXI. századi minimumot sürgetett öt témakörben is:

  • Világszínvonalú magyar oktatás
  • Legkorszerűbb egészségügyi ellátás
  • Magas hozzáadott értékű, családbarát munkahelyek
  • Az Európai Unió fejlesztése
  • Klímasemleges Magyarország

Ezekből a rendezvényen csak a környezetvédelem ügyére tért ki hosszabban, mint mondta, „a klímakérdés létkérdéssé vált”. Egyúttal bejelentette: elindítják a „klíma köröket”, olyan kis közösségek építésébe kezdenek, amelyek helyi szinten a környezetvédelem ügyét tűzik zászlajukra. Első körben azokon a településeken hívnak életre ilyen köröket, ahol momentumos önkormányzati képviselő is van.

A rendezvényen szintén felszólaló Kerpel-Fronius Gábor elsősorban a tavaly októberben ellenzéki vezetésűvé vált városokról beszélt, arról, hogy mekkora felelősségük van most ezen települések irányítóinak. Egyrészt azért, mert megmutathatják: nemcsak beszélnek arról, hogy jobban csinálnák, hanem be is bizonyíthatják azt. – Véget vetni a haveri uralomnak, hasznosabban kell elkölteni a forrásokat – sorolta.

Döntött a Momentum: tagjaik nem csatlakozhatnak a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz | Magyar Hang

De a főpolgármester-helyettes szerint azért is van óriási felelősségük az új városvezetőknek, mert a közös munka alapvetően befolyásolja majd a 2022-es országgyűlési választást. Saját pozícióját olyannak nevezete, amelyben csak akkor lehet nagy dolgokat elérni, ha megvan a bizalom a főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel. Képesnek kell lenni szerinte kommunikálni a más pártokból érkező politikusokkal is, ugyanakkor vállalni kell a belső konfliktusokat is. Itt példaként említette Kispestet, ahol önkormányzati képviselőjük határozottan kiállt a szocialista városvezetéssel szemben.

A bizalmat a végén ismét kiemelte, hiszen arra lesz szükség, amikor az érdekellentétek ellenére kell kialakítani a 2022-es választási együttműködést.