Felfelé, az Alkotmánybíróságba buktatnák Handó Tündét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Bírósági Hivatal igencsak megtépázott tekintélyű elnöke, Handó Tünde válthatja a heteken belül távozó Stumpf István alkotmánybírót a kormányzati tervek szerint – írja a hvg.hu több forrásra hivatkozva. A portál értesülése szerint a váltásra még a parlamenti nyári szünet előtt sor kerülhet. Handó egyelőre ellenkezik. Állítólag már utódját is kiszemelték, Répássy Árpád, a korábbi igazságügyi államtitkára, Répássy Róbert testvérének személyében.

A hír a portál szerint meglehetősen nagy megütközést keltett az Alkotmánybíróságban. A lépéssel egy csapásra nyugalmat teremthetne a kormányzat a bíróságokon. Az elmúlt néhány évben egyre erőteljesebb a Handóval szembeni ellenállás a bírói karban, mert az ellenőrzésére hivatott Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai szerint semmibe veszi a tevékenységére vonatkozó szabályokat. Handó ezzel szemben törvénytelennek tekinti az OBT-t, de ezzel a véleményével egyedül maradt, hiszen az igazságügyi tárca, az ügyvédi, valamint a közjegyzői kamara képviselője is rendszeresen részt vesz azóta is az OBT-üléseken, amelyeket Handó távolmaradásával tüntet ki.

Az OBT az utóbbi egy évben összesen nyolc alkalommal jelezte aggályait, ám Handó figyelmen kívül hagyta a törvényességi észrevételeket. Ezért a közelmúltban az OBT az Országgyűlésnél kezdeményezte felmentését, amit a fideszes többség leszavazott. Sőt, aznap Polt Péter legfőbb ügyész – mások mellett – az Országos Bírói Hivatal elnökét is Pro Cooperatione Emlékéremmel tüntette ki a bírói és az ügyészi szervezet közötti munka közötti építő jellegű együttműködésért.