Félúton az aláírásgyűjtés: kutyául állnak a kétfarkúak

Félúton az aláírásgyűjtés: kutyául állnak a kétfarkúak

Szavazóurna a 2018-as országgyűlési választáson (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig egy hét van hátra a tavaszi országgyűlési választásokon való induláshoz szükséges aláírásgyűjtés végéig, és még alig-alig van olyan párt, amelynek regisztrálták már mind a 106 egyéni képviselőjelöltjét.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapjának tanúsága szerint a Fidesz-KDNP duónak már mind a 106 jelöltjét regisztrálták. A hat ellenzéki pártot tömörítő Egységben Magyarországért formációnak egyelőre csak 105 jelöltje szerepel a listán, miután a 106 egyéni jelölt aláírásainak leadását követően visszavonták Gér Mihály jelöltségét, és helyette Szabó Rebeka indul a versenyben.

Gér Mihály, a Pest megye 10-es választókerületben indult jelöltről a kormányoldali sajtó hozta nyilvánosságra, hogy egy évekkel ezelőtti balesetet követően minősíthetetlen hangnem beszélt az eseményről, amelynek vétlen résztvevője volt. A felvétel nyilvánosságra kerülését követően visszalépett a jelöltségtől.

Az aláírásgyűjtési dobogó harmadik fokára a Mi Hazánk Mozgalom 29 képviselőjét regisztrálta az NVI, a vírustagadó Gődény György Normális Élet Pártjának 19 jelöltjére lehet majd szavazni április 3-án, Gattyán György Megoldás Mozgalom nevű alakulatának pedig 10 képviselője kaphat esélyt a parlamentbe jutásra.

Talán meglepetésnek mondhatjuk, hogy az aláírások gyűjtésére rendelkezésre álló idő felének elteltével a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mindössze két jelöltjének sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges 500 aláírást.

Az egyéni jelöltek indulásának azért van nagy jelentősége, mert az exjobbikos, majd a Mi Hazánk Mozgalomtól is távozó Volner János választási törvényt módosító 2020-as javaslatának elfogadását követően csak az a párt állíthat országos listát, amely képes 14 megyében legkevesebb 71 egyéni jelöltet indítani a választáson. Korábban ez a szám 27 egyéni jelölt volt, amit 2020 őszén Semjén Zsolt javaslata 50 egyéni jelöltre és 9 megyére akart emelni, ám a kormánytöbbség végül beállt Volner javaslata mögé.